Holka u plotny radí: Univerzální těsto na palačinky chutná skvěle s marmeládou nebo s touto slanou špenátovou náplní
28. 2. 2023 Vaření
Máte rádi palačinky? Pak je můžete pro jednou zkusit připravit ve slané verzi. Těsto je univerzální, takže si každý může vybrat, čím je naplní. U nás doma momentálně nejvíce frčí tahle varianta, kterou vám dnes představím.
Tuniská inspirace
Když jsem pobývala na dovolené v Tunisku, zaujaly mě tam tenoučké placky, plněné různými slanými náplněmi. Placky se jmenují mlewi a připravují se ze semolinové krupice, olivového oleje, droždí, vody a soli. Těsto se pak ručně, často pomocí oleje, vyvaluje, následně se placky pečou a plní náplní, jakou si kdo vybere.
Velmi často přijde na placky majonéza, nějaká zelenina, tuňák a sýr. Tuto kombinaci jsem tam vyzkoušela mnohokrát a chutná velmi dobře. Tak jsem ji doma zkusila napodobit, ale těsto jsem tentokrát pro zjednodušení zvolila palačinkové. Je univerzální, takže je můžete plnit sladkou či slanou náplní.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těsto na palačinky
Na těsto budete potřebovat: 320 ml mléka, 2 menší vejce, 200 g hladké mouky, 2 lžíce oleje a špetku soli. Pokud budete vědět jistě, že budete plnit jen slanou náplní, přidejte do těsta ještě půl lžičky až lžičku kurkumy. Krásně palačinky obarví.
Na náplň si připravte: cibuli, česnek, listový špenát, majonézu, tuňáka v konzervě,
vejce na přípravu omelet a strouhaný sýr na dokončení.
Postup: Všechny suroviny na palačinkové těsto společně prošlehejte a nechte nejméně 30 minut stát. Pak zkontrolujte hustotu těsta. Jednoduchou pomůckou je, že když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenké, ale neprůhledné vrstvě. Pokud to tak není, můžete případně přidat trošku mouky nebo mléka a znova prošlehat.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poduste ji v pánvi na trošce oleje a jakmile je sklovitá, přidejte špenát, česnek a sůl a krátce společně duste asi 4 minutky. Směs udržujte v teple.
Z vajíček připravte omelety. Vždy dvě nebo 3 vejce prošlehejte a dochuťte solí, případně nadrobno nasekanými bylinkami a pak smažte v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran. Omelety odstavte bokem a také udržujte v teple.
Z palačinkového těsta postupně usmažte v pánvi vytřené olejem palačinky. Ty potřete majonézou, na ni dejte omeletu, na ni dejte vždy trochu špenátu a tuňáku z konzervy a vše zasypte sýrem. Palačinku přehněte napůl a ihned podávejte.
Moje tipy:
- Palačinky můžete potřít místo majonézy třeba ajvarem, chuť bude také zajímavá. V Tunisku se používá pálivá pasta harissa, která dohromady s majonézou chutná výborně.
- Obvykle se kombinace ryby a sýra nedoporučuje, to ale neplatí pro konzervovaného tuňáka, kde to naopak funguje skvěle.
- Kurkumou v těstě nemusíte šetřit, pokud budete vědět, že chcete plnit palačinky jen naslano.
- Palačinka plněná ještě omeletou je perfektně syté jídlo, které uspokojí i náročné jedlíky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Španělská omeleta s bramborami podle Pavla Berkyho: Slavný kuchař prozradil, jak dodat bramborám výraznou chuť
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bulharská ljutenica: Originální recept na omáčku podobnou ajvaru nám poskytla Mariana z Plovdivu
Holka u plotny radí: Jak na křehký škvarkový koláč s rybízovým džemem? Těsto je potřeba dobře vychladit, pak je práce snadná
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost