Jak na dokonale šťavnaté knedlíky ve vajíčku: Chuti prospějí slanina i cibule, ale nejdůležitější je krok s vajíčky
8. 3. 2023 Vaření
Množství knedlíků, které máme připravit, se špatně odhaduje. Zbylé houskové knedlíky se ale dají znovu chutně využít a vůbec pak nepřipomínají vysušenou potravinu. Připravte si je ve vynikající podobě.
Co se zbylými knedlíky
Knedlíky jsou nejlepší v den uvaření. A to ty bramborové i houskové knedlíky. Pokud víme, že je všechny nespotřebujeme, je třeba knedlíky dobře uložit do zakryté nádoby, nebo třeba do potravinové folie, aby neokoraly. Dobře zabalené houskové knedlíky vydrží v dobrém stavu v lednici až tři dny, zatímco v případě bramborových je to zhruba pět dnů.
Nemusíme je využít jen k masu a omáčkám. Můžeme zapojit fantazii a připravit si výborné jídlo, u kterého nepoznáte, že je ze zbytků. Jak využít knedlíky, které jste nestihli dojíst?
Mohlo by vás zajímat
Jak na knedlíky s vajíčkem
Vynikající knedlíky s vajíčkem jsou klasika, která nezestárne. Aby tohle jídlo chutnalo skvěle, potřebujeme hlavně dodat šťavnatost a chuť. Jako ingredience na přípravu poslouží: 500 g houskového knedlíku, 8 vajec, 20 g najemno nakrájené cibule, plátek libové slaniny nakrájené najemno, 1 lžíce mléka (smetany na vaření), 1 lžíce sádla, pepř a sůl dle chuti a zelené bylinky (petrželka, pažitka, tymián, nebo třeba rozmarýn) na ozdobu.
Jak na to? Knedlíky nakrájejte na střední kostky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Na pánvi nechte rozpálit sádlo a do něj přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a krátce osmahněte. Pak přidejte cibuli. Chvíli smažte a přisypte knedlíky. Opečte je do křupava na mírném plameni.
Do misky rozklepněte vejce, přilijte mléko nebo smetanu na vaření, osolte, opepřete a dobře vše promíchejte. Vajíčky zalijte opečené knedlíky, ale plotnu mějte stále na mírnou teplotu. Když se vejce začnou srážet, vypněte plotnu a necháte vše v pánvi dojít. Nepřipravujte jídlo dlouho, jinak by vajíčka vyschla. Takhle zůstanou hezky šťavnatá. Na konec nasekejte bylinky a posypte jimi knedlík ve vajíčku.
Náš tip: Přidat můžete i šťavnatý pórek, pak ho ale do pokrmu dejte spolu s vejcem. Chuť knedlíků s vajíčkem ozvláštní i eidam nebo aromatické sýry (parmazán, cheddar)
Mohlo by vás zajímat
Zapečené knedlíky v troubě
Zbylé knedlíky se dají zpracovat i v troubě. Na základ stačí jen tuk, knedlík, uzenina, šlehačka, vejce, máslo, sůl a pepř. A s tím už dokážeme přichystat dobrotu.
Náš tip: I začínající kuchaři zvládnou bez problémů přichystat tento jednoduchý recept: zapečené houskové knedlíky. Ideální je opět sáhnout po pažitce, případně petrželce na ozdobu.
Mohlo by vás zajímat
Jak mrazit knedlíky
Z knedlíků v mrazáku můžete mít obavy, ale ty houskové mrazit můžeme. Když víme, že je do tří dnů nestihneme sníst, je lepší knedlíky zamrazit. Nejdříve je třeba knedlíky nakrájet na plátky a po vychladnutí je uložit do mikrotenových sáčků podle předpokládaného potřebného množství na porci. Snáz půjdou po zmražení odebírat. A pak s nimi do mrazničky.
Knedlíky se rozmrazují na pařníku, pod který nalijeme dostatek vroucí vody. V páře jsou ohřáté během chvilky a vypadají dobře. Jen je třeba dávat pozor, aby se nepřekrývaly a nebyly oslizlé.
Druhou variantou je mikrotenový sáček a ohřátí v mikrovlnce. Vnitřek sáčku namočte, nechte chvíli okapat. Pak do něj dejte knedlík v celku, sáček zavažte na uzlík a položte na talíř v mikrovlnce. Ohřívejte 1,5 minuty. Pak je třeba dávat velký pozor. Během ohřívání totiž vznikla pára a mohli byste se popálit. Proto po vyjmutí prostřihněte sáček velmi opatrně.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Co se zbytkem uvařené rýže? Okamžité zchlazení zabrání množení nebezpečné bakterie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?
Jak na to, aby měly domácí houskové knedlíky pěkný povrch a nepraskaly. Stačí použít jednoduchou radu
Zdeněk Pohlreich nám prozradil, jak probíhalo natáčení nového pořadu i to, jak na sametově hedvábnou bramborovou kaši