Ředkvičkové listy končí v koši neprávem. Jsou skvělé pro obohacení polévek a vyrobíme z nich i tohle skvělé pesto
14. 3. 2023 Domácnost
Ředkvičky jsou za poměrně dobrou cenu dostupné téměř po celý rok a jejich ideální využití do zeleninových salátů nikoho nepřekvapí. Mnohé by ovšem nenapadalo, že listy z ředkviček nejsou odpad, ale mohou se stát plnohodnotnou surovinou plnou zdraví prospěšných látek. Jak je připravit, zpracovat a jak vlastně ředkvičkové listy chutnají?
Listy ředkviček obohatí jídelníček o spoustu živin
Podle internetového portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, obsahují ředkvičkové listy dokonce více prospěšných látek než samotný kořen. Jsou bohaté na železo, vápník, fosfor, kyselinu listovou i vitamíny A a C. Koktejl vitamínů a minerálních látek získaný z listů ředkviček podporuje obranyschopnost organismu, pomáhá bojovat proti únavě , zácpě i ledvinovým kamenům.
Mohlo by vás zajímat
Jak chutnají ředkvičkové listy?
Chuť ředkvičkové natě je nahořklá a štiplavá, dala by se přirovnat ke kombinaci ředkviček, rukoly a špenátu. Podle hořkosti se také pozná obsah prospěšných látek. Čím intenzivnější chuť je, tím více látek listy obsahují.
Ředkvičková nať v pokrmech
Pro konzumaci jsou nejvhodnější mladé, neporušené a chemicky neošetřené listy bez známek hniloby, které také obsahují nejvíce vitamínů a minerálních látek. Před přidáním do pokrmů je třeba nať zbavit veškerých nečistot, což se nejlépe povede namočením na pár minut do vody a následným propláchnutím pod tekoucí vodou.
Listy ředkviček v salátech
Mladé lístky jsou ideální do zeleninových i teplých obědových salátů. Množství záleží na tom, jak hořká nať je a samozřejmě na chuti strávníků. Do obědového salátu se mohou listy spařit stejně jako špenát, čímž se hořkost mírně sníží. Skvěle chutnají například v kombinaci s vejcem natvrdo, bramborami nebo červenou řepou.
Pesto z ředkvičkových listů
Na pesto z ředkvičkové natě, které lze použít na těstoviny, opečenou bagetu, do salátu nebo pro dochucení polévek, budete potřebovat 2 hrnky ředkvičkových listů, ½ hrnku piniových oříšků, 6 – 8 lžic olivového oleje, 4 lžíce nastrouhaného parmezánu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, sůl a pepř. Zajímavá je i kombinace ředkvičkových listů a čerstvé bazalky v poměru 1:1. Jak na to?
V kuchyňském robotu rozmixujte piniové oříšky s česnekem, přidejte ředkvičkové listy, citronovou šťávu, sůl, pepř a opět promixujte. Přilijte asi polovinu olivového oleje, znovu mixujte a podle požadované konzistence přidejte opět olej. Parmezán přimíchejte do pesta na úplný závěr.
Polévky z ředkvičkových listů
Nať z ředkviček se hodí do krémových polévek, ve kterých se rozmixuje a dodá jim velmi originální chuť. Vyzkoušejte skvělou zeleninovou polévku z kořenové zeleniny, brambor a ředkvičkových listů.
Ředkvičková nať místo špenátu
Listy ředkviček se dají použít všude tam, kam byste přidali čerstvý špenát. Lze je podávat i jako přílohu k masu nebo bezmasému jídlu s bramborami a vařeným vejcem. Listy jednoduše krátce poduste na cibulce, přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř.
Porce živin i pro odpůrce hořké chuti
Ani děti, které obvykle hořkou chuť nemají příliš v lásce, nemusíte ochudit o koktejl vitamínů a minerálních látek důležitý pro jejich růst a vývoj. Stačí pár ředkvičkových lístků přidat do snídaňového smoothie složeného také například z mrkve, jablka a citronu či pomeranče. Sladší chutě ovoce a zeleniny hořkou chuť upozadí.
Zdroje informací:
healthline.com
loveandlemons.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Fantastické nakládané ředkvičky nahradí nakládačky. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
Ředkvičkové saláty: Inspirujte se báječnými recepty na jarní saláty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
Ředkvičky jsou poslové jara. Pikantní zelenina původem z Asie vás osvěží i ozdraví