Jídelní rozmary slavných: Andy Warhol miloval chleba s marmeládou a neuvěřitelných dvacet let jedl k obědu rajčatovou polévku
22. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal slavného umělce se slovenskými kořeny, který byl vůdčí osobností pop-artu! Andy Warhol experimentoval s grafikou, opakujícími se vzory a jasnými barvami. Co Andy Warhol jedl a co výtvarně zpracovával? Často se obojí překrývalo. Warhol si nejen například pochutnával na komerčně vyráběných cereáliích Corn Flakes, ale používal je i ve své tvorbě.
Utratil 2 000 dolarů za čokoládu
Kavárna Upper East Side Serendipity byla otevřena v roce 1954 a v následujících letech se stala Warholovou neoficiální „kanceláří“. Často si tu pochutnával na jejich typickém dezertu, mražené čokoládě. Andy Warhol si tuto pochoutku oblíbil natolik, že jen v roce 1966 utratil v Serendipity přes 2 000 dolarů!
Mohlo by vás zajímat
Láska ke Coca-Cole
V roce 1961 se Warhol začal prosazovat ve světě umění. Vytvořil dvě díla s lahví Coca-Coly, jedno impresionistické a druhé s čistými liniemi. Když se Warhola ptali na jeho náklonnost k tomuto nápoji, podle 12tomatoes.com řekl:
„Na této zemi je skvělé, že Amerika založila tradici, kdy nejbohatší spotřebitelé kupují v podstatě totéž co ti nejchudší. Můžete se dívat na televizi a vidět Coca-Colu a víte, že prezident pije Colu, Liz Taylorová pije Colu, a jen si pomyslete, že můžete pít Colu taky!“
20 let na talíři Campbelova polévka
Když Warhol hledal pro novou sérii ten nejvšednější, každodenní předmět, přišel s plechovkou od Campbellovy polévky. Jeho obal plechovky této se stal jedním z jeho nejznámějších výtvarných děl.
Andy Warhol pak prodával své obrazy plechovek s polévkou za neuvěřitelných 1 500 dolarů za kus a plechovky skutečné Campbellovy polévky s jeho podpisem za 650 dolarů! Jeho láska ke Campbellově polévce však přesahuje rámec umění. Tvrdil, že po dvacet let jedl každý den k obědu Campbellovu rajčatovou polévku.
Hamburgery nemusel
Andy Warhol byl známý tím, že sice jedl hamburgery, ale rozhodně je nevyhledával. Ve své knize The Philosophy of Andy Warhol (From A to B & Back Again) z roku 1975 tento průkopník pop-artu napsal, že si na bílkoviny příliš nepotrpí.
A ačkoli dával přednost McDonaldu před Burger Kingem, nebylo to kvůli chuti karbanátku v house. Zaujal ho totiž design tohoto fastfoodového řetězce!
„Koupím si obrovský kus masa, uvařím si ho k večeři a pak si těsně předtím, než je hotové, dám to, co jsem chtěl k večeři v první řadě – chleba s marmeládou,“ napsal umělec v již zmíněné knize. „Jediné, na co mám ve skutečnosti chuť, je cukr... Lidé očekávají, že budete jíst bílkoviny, a vy to děláte, aby se neřeklo.“
Chléb s čokoládou
Warhol měl neukojitelnou chuť na sladké. Po většinu svého života jedl velmi málo, dopřával si ovšem doslova dekadentní dezerty.
„Vezměte velký kus čokolády a vložte ho mezi dva krajíce chleba. A máte dort.“ Je třeba říkat víc?
Měl rád i ovoce, například banány a třešně. „Když jsem dospíval, měl jsem sny, že budu vydělávat peníze proto, abych měl na sladkosti.“
Newyorská dieta
Andy Warhol obvykle začínal svůj den (často až odpoledne) miskou kukuřičných lupínků nebo mátovým čajem a muffinem s marmeládou. Později přišla na řadu již zmíněná Campbellova polévka.
Umělec však někdy zapomínal jíst, když byl zrovna zabraný do tvorby. Kromě toho byl posedlý štíhlostí a vypracoval si strategii pro udržení postavy, kterou nazval „newyorská dieta Andyho Warhola“.
„Když si objednávám v restauraci, objednávám si všechno, co nechci, takže si mám s čím hrát, zatímco ostatní jedí,“ napsal v knize The Philosophy of Andy Warhol. „Pak trvám na tom, aby mi číšník celý talíř zabalil s sebou. Jakmile opustím restauraci, najdu si venku na ulici malý koutek, kde talíř nechám, protože v New Yorku je tolik lidí, kteří žijí na ulici... Takže hubnu a přemýšlím, kdo našel jídlo z luxusní restaurace.“
Rajčatová polévka
Chcete obědvat jako tento slavný umělec? Připravte si rajčatovou polévku. Budete potřebovat:
- 1,2 kg loupaných konzervovaných rajčat
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 60 g cibule
- 80 ml olivového oleje
- 10 g cukru krupice
- 60 g vychlazeného másla
- 100 ml smetany, min. 31 %
- 2 stroužky česneku
- 8 velkých lístků bazalky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
k podávání
- 4-6 lžic olivového oleje k podávání
- lístky bazalky
A jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Celer a mrkev očistěte a nakrájejte na cca 1 cm velké kostky. Česnek oloupejte a prolisujte.
V kastrolu na středním ohni rozehřejte olej, přidejte mrkev, celer a 3 minuty za častého míchání restujte. Přidejte česnek a cukr a za stálého míchání restujte další minutu. Přidejte cibuli a 5 minut restujte. Pak přidejte rajčata, sůl a pepř, zamíchejte a vařte nezakryté 10 minut na středním ohni.
Do polévky přidejte natrhané bazalkové lístky, vlijte smetanu a vařte ještě asi 5 minut. Stáhněte z ohně, přidejte studené máslo nakrájené na kostky a vše důkladně rozmixujte.
Polévku přeceďte přes síto, podle chuti osolte a promíchejte. Na talíři pak zakápněte 1 olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.
Zdroje informací:
12tomatoes.com: How To Eat Like Andy Warhol
tumblr.com: What Andy Warhol Really Ate
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Marilyn Monroe pila horké mléko rozmíchané se syrovým vejcem a milovala tahle pečená játra
Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
Jídelní rozmary slavných: W. A. Mozart začínal den horkou čokoládou a miloval smažené játrové knedlíčky podle tohoto receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Nejbohatší muž planety Elon Musk kdysi utrácel za jídlo jen dolar denně, dnes miluje grilovaná žebírka
Jídelní rozmary Liz Taylorové: Hollywodská herečka milovala míchaná vajíčka i tohle chilli. Recept je snadný
Jídelní rozmary slavných: Albert Einstein miloval vejce, med a tyhle grilované žampiony