Slepé myši: Na jednoduchou regionální specialitu z Vysočiny stačí jen brambory a česnek, hravě ji zvládne i kuchařský začátečník
19. 4. 2023 Vaření
Máte rádi obyčejná jídla, která jsou hotová za pár minut? V tom případě, pro vás budou slepé myši to pravé. Jde totiž o obyčejné pečené brambory. Výborné jsou se sklenicí kysaného mléka a samozřejmě se hodí i jako příloha.
Specialita z Vysočiny
Pečené brambory zná každý, jen málokdo ale ví, že se jim říká také slepé nebo pečené myši. Pod tímto názvem jsou známé hlavně na Vysočině. V tomto chudém kraji byly brambory hlavní složkou jídelníčku místních lidí. Není divu, že se je snažili přetvořit do co nejchutnější podoby, aby nemuseli stále jíst jen ty vařené. K místním specialitám patří různé bramborové placky, bramboráky nebo škubánky. Brambory se tu pěstují hojně stále a na podzim se zde dokonce pořádají i slavnosti na počest této plodiny, která v minulosti zachránila spoustu lidí od hladomoru.
Mohlo by vás zajímat
Brambory pečené nasucho
Specialita slepé myši je důkazem toho, že ty nejobyčejnější věci mohou chutnat přímo báječně. Brambory nakrájené na plátky nebo na kostičky se vždy pekly na plechu jen tak nasucho. Vylepšením pak bylo po upečení přidat trochu sádla, pokud bylo zrovna k dispozici, nebo dokonce másla. Na dochucení stačil jen česnek – a chudé, přitom i tak vynikající, jídlo bylo na světě.
Pečeným bramborám se na některých místech rovněž říká pečánky nebo pečáky, ty se ale často rovnou pečou na tuku. Jak pokrm ke svému názvu slepé myši přišel, sice není známo, zajímavostí však je, že třeba na Valašsku se slepé myši říká palačinkám zapečeným s tvarohovou nádivkou.
Jak připravit slepé myši?
Půvab pokrmu spočívá v pečení brambor nasucho, což jim dodává speciální chuť a křupavost. A protože brambory jsou v této specialitě základem, je dobré dát si na jejich výběru záležet. Nejvhodnější jsou salátové brambory typu A, které jsou méně škrobnaté, pevnější a při pečení se nerozpadnou. Klidně ale můžete použít klasické přílohové, typ B. Pokud mají brambory hezkou slupku, není nutné ji loupat. Upečené ve slupce budou navíc mít výraznější bramborovou chuť a také se budou lépe vyjímat na talíři. A jak tedy slepé myši udělat?
Budete potřebovat: 1 kg brambor, 4–5 stroužků česneku, 100 g másla nebo sádla (případně olivového oleje pro dietnější verzi) a asi 6 g soli nebo podle chuti.
- Brambory omyjte, případně oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtiny. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova a do změknutí.
- Mezitím si utřete česnek se solí a dejte do mísy společně s máslem nebo sádlem. Poté přisypejte do mísy upečené brambory a dobře promíchejte, aby se brambory důkladně obalily tukem a česnekem.
- Hotový pokrm podávejte buď samotný se sklenicí mléka nebo podmáslí, dobře se k němu hodí i zelný salát. Brambory můžete pro vylepšení posypat i strouhaným sýrem. Na ozdobu si hodí rovněž čerstvé bylinky.
Náš tip: Máte rádi pečené brambory a chcete, aby byly ještě křupavější? Zkuste je před pečením obalit ve strouhance. Strouhankové brambory si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Slepý myši: Tato krajová specialita je hotová během chvilky. Brambory s česnekem jsou prostě neodolatelné
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
9 nejlepších jídel z brambor: Dáte si lokše, šišky s mákem nebo šumavský bramborák?
Komentáře
19. 4. 2023 20:34