Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
9. 5. 2023 Domácnost
Prášek do pečiva je asi nejuniverzálnější kypřidlo a hodí se takřka pro všechny typy těst. Občas jím můžeme nahradit dokonce i droždí. Sáček stojí doslova pár korun a mají ho v každém obchodě. Naskýtá se tedy logická otázka, proč jej vyrábět podomácku?
Domácí kypřicí prášek je nejlepší
A proč tedy prášek vyrábět doma? Třeba proto, že chceme mít jistotu, že víme, co jíme, může se ale i stát, že prášek doma došel a do obchodu je daleko či je výjimečně zavřeno. Anebo prostě jenom tak, protože se nám chce… Zkrátka, je dobré vědět, jak si můžeme poradit.
Návod na výrobu pečicího prášku
Na výrobu domácího kypřicího prášku budeme potřebovat opravdu jenom tři suroviny: 25 g jedlé sody, 13 g kukuřičného škrobu (nebo rýžové mouky) a 50 g vinného kamene (nebo kyseliny citronové). Všechny suroviny nasypeme do misky a metličkou dobře promícháme. Při pečení nám potom na půl kila mouky stačí zhruba 10 g této hotové směsi.
Dejte pozor na vlhkost
Takto připravený domácí kypřicí prášek přesypeme do dobře těsnící sklenice a skladujeme na suchém místě při pokojové teplotě. Vlhkost by mohla způsobit předčasnou reakci prášku, proto je opravdu důležité pokaždé sklenici opravdu dobře uzavřít.
Samozřejmě, že do sklenice s práškem nikdy nesaháme mokrou lžičkou, ani sklenici nenecháváme stát v blízkosti sporáku. Trvanlivost domácího kypřicího prášku je zhruba jeden rok anebo dokud ho nezpracujeme.
Základem je jedlá soda
Jedlá soda, která je hlavní složkou směsi, je zásaditá chemická látka, jež reaguje s kyselými či kyselinotvornými složkami přidávanými do těsta. Tento bílý prášek se zásaditým pH se běžně používá jako hlavní součást i průmyslově vyráběných kypřících prášků do pečiva, přidává se ale třeba i do šumivých prášků do nápojů. A je to právě soda, která vytvoří chtěné bublinky, jež během pečení uváznou v těstě a zanechají pečivo nadýchané.
Chuť jedlé sody neboli sody bikarbony je výrazná až štiplavá a pokud se to s ní přežene, přehluší vjem celého moučníku. Proto se doporučuje kombinovat s kyselou chutí ovoce nebo špetky kyseliny citronové. Také nikdy nestačí do těsta vmíchat pouze sodu, vždy je třeba přidat i další složky.
Kukuřičný škrob odebere vlhkost
Kukuřičný škrob se získává rozemletím kukuřičných zrn a má jedinečnou schopnost natáhnout do sebe vlhkost z okolí. Chrání tedy prášek před předčasným vyšuměním například vlivem vzdušné vlhkosti. Kukuřičný škrob se také běžně používá při pečení, kdy se přidává do piškotového nebo sušenkového těsta a nahrazuje část mouky proto, aby se zlepšila textura těsta.
Vinný kámen nejen pro lepší chuť
Vinný kámen je draselná sůl kyseliny vinné. Nachází se přirozeně ve víně v podobě zákalu či sedimentu na dně lahve, která vzniká jako důsledek chemické reakce kyseliny vinné s draslíkem. V potravinářství se používá ke kypření potravin, funguje i jako emulgátor a zabraňuje krystalizaci cukru.
Čím ještě nahradíme kypřicí prášek
Kromě kypřicího prášku jsou ještě další možnosti, jak nadlehčit těsto, většinou ale už ne tak univerzální. Běžně se ho hmoty vmíchává dotuha našlehaný sníh z bílků, můžeme ale také přilít trochu perlivé minerálky. Pozor, dotuha vyšlehaný sníh nemusí stačit, pokud je v těstě hodně tuku.
Spolu se špetkou jedlé sody můžeme přidat i podmáslí či několik lžic jogurtu, které spolu začnou reagovat za vzniku oxidu uhličitého. Těsto zvětší objem samozřejmě i díky droždí, to už je ale úplně jiná kapitola…
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Vinný kámen, Hydrogenuhličitan sodný
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký vliv mají kypřidla na těsta. Některá se musí nechat rozležet v chladu
Crinkles - popraskané sušenky s báječnou chutí: Rady pro jejich přípravu
Časté chyby při pečení sušenek: Jak na to, aby vaše sušenky byly dokonalé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12