Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Liptovské droby: Křupavou klobásku z brambor zjemní škvarky a navoní majoránka. Dobrota z podhůří Tater je jednoduchá, a přitom levná
Zdroj: Wikimedia Commons, Autor: Jaspra-Karol (GABRIEL78) – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

Slovenský Liptov je kraj vyhlášený mnoha specialitami. Právě odsud pocházejí slavné pokrmy z brambor, jako jsou halušky či pirohy. Ty seženete na celém Slovensku, liptovské droby jsou však specialitou přímo v tomto kraji pod Vysokými Tatrami a jsou zde na ně patřičně hrdi. 

I klobásy z brambor chutnají báječně

Liptovské droby jsou jednou z výjimečných specialit, které nikde jinde neseženete. Tyto unikátní klobásy připomínající naše jitrnice jsou specifické tím, že se skládají převážně z brambor, které v nich doplňují škvarky nebo slanina či bůček a vepřové sádlo. Stejně jako klasické klobásy nebo jitrnice se pak plní do vepřových či hovězích střívek.

V současnosti je sice Liptov jednou z nejoblíbenějších turistických oblastí Slovenska, v minulosti šlo o chudý kraj a brambory byly hlavní potravinou místních lidí. Začaly se tu pěstovat během 18. století, když kraj postihla velká neúroda obilí. A protože tu byly pro pěstování brambor ideální podmínky a půda, velmi se jim tu dařilo a staly se tu tak oblíbenou potravinou. Dokonce natolik, že se jim začalo říkat druhý chléb, dodnes jsou tu známé pod lidovým názvem švábka a dokonce se tu pořádal i speciální bramborový festival Švábkafest, který je připomínkou místní bramborové tradice. 

Brambory z Liptova jsou vyhlášené

Z bramborového těsta na Liptově vyrábějí nejen halušky, ale i kaše a různé druhy koláčů, a hlavně právě liptovské droby, které byly již dlouhá léta oblíbeným jídlem na různých jarmarcích, oslavách a hodech. První zmínka o této bramborové specialitě pochází z roku 1930, první recept na liptovské droby pak byl uveřejněn v kuchařce Slovenská ľudová kuchárka pre každý stôl, která vyšla roku 1944. Receptury na liptovské droby se předávají z generace na generaci a v průběhu let vyvinula spousta variant. 

Roku 2021 však byla vybrána jednotná receptura a od té doby jsou opatřené titulem Evropské unie Chráněné zeměpisné označení. Ty pravé tak vyrábí na Liptově jen pár výrobců a jejich kvalita se přísně kontroluje. Liptovské droby najdete nejen na jídelníčku mnoha místních tradičních restauracích, na Slovensku si je můžete koupit i v obchodech, pak si je osmažit doma na pánvi a vychutnat si je nejlépe s kysaným zelím, nakládanou červenou řepou, čerstvým křenem nebo beraními rohy. 

Jak na pravé liptovské droby

Pravé liptovské droby se vyrábějí stále řemeslným způsobem z brambor nastrouhaných najemno. Tato bramborová směs se pak dochutí kořením (pepřem a majoránkou) a hlavně osmaženou slaninou nebo pomletými škvarky, nasekanou osmaženou cibulkou a česnekem. Důležité je přidat i dostatek sádla, aby droby nebyly vysušené. Někdy se navíc zahušťují ještě moukou a krupicí. Celá tato směs se pak plní do střívek, jež se zakončí špejlí jako jitrnice.

To již vyžaduje trochu zručnosti, pokud ale máte zkušenosti s výrobou klasických klobás, nebude to pro vás určitě problém. Hotové droby měřící mezi 10 až 25 cm a vážící 100-300 g se nakonec uvaří a nechají vychladnout. Pokud vás láká tuto slovenskou pochoutku vyzkoušet, můžete si pro ni zajet na Slovensko nebo si ji doma udělat sami podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 kg brambor, 100 g škvarků, sůl, pepř, 1 menší cibuli, česnek a majoránku podle chuti a vepřová střívka. 

  1. Syrové brambory nastrouhejte najemno, česnek také (nebo ho prolisujte), cibuli oloupejte a nasekejte najemno a škvarky umelte.
  2. V míse vše smíchejte, včetně koření. Propláchněte střívka a napěchujte do nich hmotu a zašpejlujte jako u jitrnic. 
  3. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody, opatrně do ní vložte hotové droby a vařte je asi 10 minut na mírnějším plameni. Kontrolujte, aby nepopraskaly. 
  4. Nakonec je ještě dozlatova osmahněte na sádle z obou stran, případně upečte v troubě na sádlem vymazaném plechu. Doba pečení je asi 30 minut, nakonec můžete zapnout ještě gril, aby se krásně opekly dokřupava. Opět spíš pozvolněji, ať neprasknou.

Nás tip: Z brambor si můžete udělat také tyto vynikající bramborové placky podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Visitliptov.sk: Liptovské droby
Wikipedia.org: Liptovské droby
Panzemiak.sk: Liptovké droby
Liptovskedroby.eu: Gurmánske droby

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Durman

11. 5. 2023 20:42

Mám dojem, že se jedná o typické cikánské jídlo - jmenuje se goja.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli