Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
8. 6. 2023 Vaření
Kyselá chuť rebarbory patří k jaru i časnému létu. Kromě voňavých koláčů a dalších moučníků ji můžete využít také v rebarborové marmeládě se zázvorem a mátou, která má svěží a pikantní aroma.
Jak sklízet rebarboru
Reveň neboli rebarbora se využívá jako ovoce, ale jde o zeleninu. Typická je svými velikými listy, které připomínají lopuch. Z rostliny se ale jedí pouze mladé řapíky, které mívají zelenou, růžovou, nebo červenou barvu.
Rostlinu je třeba odlomit v období od května do poloviny června (do svatého Jana). Pak bývá bohatší na kyselinu šťavelovou, která není pro organismus příliš vhodná, později dokonce jedovatá.
Množství kyseliny šťavelové můžeme snížit, když řapíky oloupeme nebo již pokrájené řapíky spaříme vroucí vodou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rebarboru na vaření
Řapíky bez listů omyjeme a nožem odspodu z řapíků stáhneme tuhá vlákna. Tak trochu se podobají vláknům řapíkatého celeru. Jestliže rebarboru nevyužijeme hned v den sklizně, neomytou rostlinu bez listů dáme bez dalších úprav do lednice. Tak vydrží v bezvadném stavu zhruba týden až dva.
Co se dá udělat z rebarbory
Pro svou nakyslou chuť je rebarbora je výborná do různých moučníků a dezertů, dá se z ní ale připravit i kompot nebo právě marmeláda.
Na co si dát pozor při přípravě rebarborové marmelády
Vody nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Rebarbora totiž sama pustí hodně vody.
Důležitý je také postup plnění sklenic. Sklenice je třeba mít dobře vyčištěné a sterilizované. Marmeládu plníme do horkých skleniček a po naplnění je obrátíme víčkem dolů a dáme na prkénko. Necháme vychladnout. Vychladlé sklenice skladujeme ve spíži nebo ve sklepě. Když sklenici otevřeme, je třeba ji uložit do lednice.
Varianty rebarborové marmelády
Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…
Jak připravit rebarborovou marmeládu
Na tuto pikantní a osvěžující marmeládu budete potřebovat: 1 kg rebarbory, šťávu z 1 citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 125 ml vody, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.
Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Citron rozkrojte a prolisujte šťávu do misky. Rebarboru vložte do hrnce, nalijte citronovou šťávu a vodu. Přiveďte směs k varu.
Zázvor oloupejte, rozkrojte asi na pět plátků a přidejte ke směsi. Za stálého míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne. Pak zázvor odstraňte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs znovu přiveďte k varu, míchejte do zhoustnutí a průběžně odstraňujte pěnu.
Kandovaný zázvor nasekejte nadrobno, stejně tak mátu a přidejte je do směsi. Zamíchejte a nalijte do sklenic. Sklenicím dobře otřete hrdla, zavíčkujte, obraťte je dnem vzhůru a nechte sklenice vychladnout.
Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora
Vimcojim.cz: Zdravá síla i nebezpečí v jednom. Taková je rebarbora?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit řapíkatý celer. Na co se hodí a co chutného a zdravého z něj uvařit
Jak zmrazit rebarboru. Chutné řapíky jsou výborné do koláčů i kynutých knedlíků
Upekli jsme rebarborový koláč podle 100 let starého receptu od „Sandtnerky“: Starý návod slavné kuchařky skvěle funguje dodnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Univerzální rebarborová omáčka: Vanilka skvěle doplní sladkokyselou pikantní chuť. Ozvláštní nejen grilované maso nebo sýr, ale i zmrzlinu
Rebarbora je skvělá do báječných moučníků. Řapíky sklízíme dříve než první ovoce
Překvapivá tajemství rebarbory: Zdravá i nebezpečná první jarní zelenina chutná skvěle se skořicí i badyánem