Polévka z hlávkového salátu je jemná díky smetaně, lehce kyselá po citronu, voní koprem a s opečenou slaninou chutná božsky
13. 6. 2023 Vaření
Napadlo vás někdy udělat polévku ze salátu? Zvykli jsme si už třeba i ne netradiční okurku, salát zní ale přece jen trochu zvláštně. Možná vás tedy překvapí, že na Slovensku jde o tradiční recept – a především tato polévka chutná až překvapivě výborně.
Hlávkový salát v teplém provedení
Salátovou polévku si možná někteří pamatují z dětství, jen se na ni v posledních letech trochu pozapomnělo. O této polévce se říká, že i když někteří lidé jí nemohou přijít na chuť (většinou ti, jež ji znají ze školních jídelen), ti ostatní ji naprosto milují. To platí pro ty, kteří na ni mají vzpomínky z dětství od babičky. Salátová polévka je vlastně takovou teplou verzí hlávkového salátu, toho na moravský způsob, se sladkokyselou zálivkou a opečeným špekem. A stejně jako salát se právě ochucuje i octem nebo citronovou šťávou, což jí zajistí příjemnou svěžest.
Mohlo by vás zajímat
Svěží polévka, do níž využijete salát
Salátová polévka je polévkou mléčnou, kromě mléka se však do ní pro lahodnější chuť někdy přidává i smetana. Většinou se zahušťuje bramborami a někdy navíc jíškou. Když k tomu pak přidáte slaninu, na rozdíl od salátu to zas taková dietka není. Přesto jde o výbornou a hlavně osvěžující polévku pro horké letní dny. A hlavně ji ocení ti, kterým velkou salátovou úrodu nezbaštili slimáci, a musí si s ní nějak poradit sami.
Hlavně slovenská specialita
Polévka z hlávkového salátu je sice známá i u nás, nejčastěji se ale připravuje na Slovensku i v jiných zemích, třeba v Rumunsku. Občas se dělá i jako omáčka, kdy se může doplnit i bramborem nebo knedlíkem. Často se podává i s vajíčkem vařeným natvrdo nebo s volským okem. Polévka má spoustu variant. Dochucuje se často bylinkami, většinou koprem, přidat lze i bobkový list nebo nové koření. Polévka se nejčastěji dělá z obyčejného hlávkového salátu, lze do ní ovšem použít i křehký ledový salát.
Mohlo by vás zajímat
Recept na úžasnou salátovou polévku
Máte-li na zahradě přebytky hlávkového salátu nebo prostě chcete jen vyzkoušet nějakou neobvyklou specialitu, salátová polévka je báječným řešením. A jak na ni?
Budete potřebovat: 4 hlávkové saláty, 150 g másla, 100 g sádla, 120 g hladké mouky, 1 litr plnotučného mléka. 2 dl vody nebo zeleninového vývaru, 3 dl 33% smetany ke šlehání, ocet, cukr, citronová šťáva a sůl podle chuti, případně na ozdobu opražená slanina, vajíčka, vařené brambory nebo kopr.
- Listy salátu důkladně omyjte, natrhejte na větší kousky a nechte okapat v sítu nebo na kuchyňské utěrce.
- V hrnci rozpusťte sádlo (nejlépe z uzené slaniny) a máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Tu pak zalijte mlékem, vodou nebo zeleninovým vývarem a smetanou. Dobře rozmíchejte a přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte asi 10-12 minut, poté dochuťte solí, cukrem a trochou octa. Vymačkejte šťávu z menšího citronu a vmíchejte ji do polévky. Opět minutu povařte. Odstavte z ohně a do stále vroucí polévky přidejte salát. Pak už polévku nevařte, jinak salát ztratí svou svěžest a krásnou barvu.
- Hotovou polévku můžete doplnit vařeným bramborem, vejcem, opečenou křupavou slaninou nebo dozdobit a dochutit koprem.
Náš tip: A pokud vám přebývá ledový salát, vyzkoušejte třeba tento lehký salát podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28