Karbanátky z vařených vajec a strouhaného sýra jsou překvapivě báječně šťavnaté, typickou chuť a vůni dodá majoránka
21. 6. 2023 Vaření
Karbanátky se obvykle připravují z mletého masa, ale také se můžeme obejít bez něj. Co třeba zkusit je připravit z vajec natvrdo a strouhaného sýru? Využijte vařená vajíčka v netradičním receptu, kdy výsledek překvapí i skvěle chutná.
Jak jinak připravit karbanátky
Karbanátky v našich krajích jsou velmi oblíbené. Snadno je připravíme, jsou rychlé, ale především nádherně šťavnaté. Na klasické karbanátky potřebujeme mleté maso. Někdy se do masa přidávají další suroviny, které dodají šťavnatost či křupavost. Jestliže ale maso nejíme nebo třeba chceme vyzkoušet něco nového, můžeme si připravit karbanátky zeleninové, mezi ty velmi neobvyklé patří vaječné.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vaječné karbanátky
Základem vaječných karbanátků jsou vařená vejce. Připravují se nakrájená na kostičky nebo nastrouhaná podle toho, jaká konzistence komu vyhovuje. Chuť dodá hořčice. Můžeme sáhnout po plnotučné, ale i dijonské. Podstatnou část směsi tvoří i nastrouhaný sýr. Ať už zvolíme klasický eidam, goudu, nebo aromatičtější sýry, jako jsou parmazán či čedar, získáme díky němu dobrou konzistenci. V základu je ještě potřeba na dochucení sůl a pepř. Variantou ochucení ale mohou být bylinky, například majoránka nebo oregano. Na spojení poslouží syrové vejce.
Pro chuť můžeme přidat i nasekanou syrovou nebo osmaženou cibulku. Na zahuštění se hodí nakrájená houska namočená v mléku, variantou jsou ale i vločky nabobtnané v zeleninovém vývaru. Ze směsi připravíme placky, které obalíme ve strouhance.
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Jak připravit vaječné karbanátky se sýrem
Na neobvyklé bezmasé karbanátky budete potřebovat: 5 vajec, 200 g tvrdého sýru, 2 lžičky hořčice, špetku soli, špetku pepře, hrst petrželky, 1 lžíci hladké mouky, strouhanku na obalení a olej na smažení.
Jak na to: V osolené vodě uvařte čtyři vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky do mísy. Dobře to půjde pomocí kráječe na bramborový salát. Sýr nastrouhejte najemno a přidejte k vajíčkům. Přisypte hladkou mouku, plnotučnou hořčici a rozklepněte k tomu syrové vejce. Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte do mísy. Vše dobře promíchejte a směs ochuťte solí a pepřem.
Připravte si misku se strouhankou na obalování. Ruce si navlhčete a tvarujte malé karbanátky. Hotové placičky obalte ve strouhance. Připravte si pánvičku, rozehřejte v ní vrstvu oleje a karbanátky postupně osmažte dozlatova.
Variantou jsou i vaječné karbanátky s bešamelem obalené v trojobalu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána
Zeleninový vývar lze uvařit bez odpadu. Jak využít všechny odřezky zeleniny?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů