Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové pomazánky jsou skvělou letní večeří: Výrazný sýr jim dodá pikantní nádech, bylinky svěží chuť a vůni, připravené jsou za pár minut
Zdroj: Toprecepty, Lukas cirjak

Tvarohové pomazánky jsou v našich domácnostech populární. A v létě jsou naprosto ideální svačinou nebo večeří. Můžeme je připravit v různých variantách. Na každé z nich si určitě pochutnáte!

Proč si dát tvarohovou pomazánku

Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, na jejich přípravě není nic komplikovaného a zvládneme je přichystat během pár minut. Kromě toho tvaroh je potravinou, která se snadno kombinuje s dalšími ingrediencemi. Hodí se ke svačině, ale i výborné večeři, obzvlášť v létě. Jsou vítanou součástí občerstvení na letním pikniku či zahradní slavnosti. 

Jaký tvaroh vybrat

Pro nejlepší chuť a krémovitost se hodí tučný tvaroh. Nízkotučný, případně odtučněný tvaroh mívá řidší konzistenci, což v případě pomazánky není ideální volba. Variantou je také tvarohový sýr, jako je například Lučina. 

Jak na tvarohovou pomazánku s bylinkami

Základem tvarohové pomazánky s bylinkami bývá kromě tvarohu i cibule a případně česnek. Někdy se přidává hořčice. Na ochucení poslouží pepř a sůl. Pokud dáváme bylinky, nemusíme to ale se solením přehánět. Poslouží právě bylinky. Můžeme využít petrželku, pažitku, tymián, rozmarýn, kopr, bazalku, nebo třeba libeček. 

Náš tip: Připravte si tvarohovou pomazánku s bylinkami.

Jak na tvarohovou pomazánku se sýrem

Na tvarohovou pomazánku se sýrem se hodí tavený sýr, polotvrdý (eidam), ale i plísňový (Niva).

Připravte si tvarohovou pomazánku s Nivou. Budete na ni potřebovat: 50 g másla, 100 g měkkého tvarohu, 100 g nivy, 1 lžičku rajčatového protlaku a 2 stroužky česneku.
Jak na to? Máslo nechte povolit. Tvaroh dejte do misky, přidejte máslo a ušlehejte je spolu. Nivu nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte troškou rajčatového protlaku a prolisujte k tomu česnek. Dobře promíchejte. 

Pomazánka je ideální na tmavém chlebu. Ozdobit ji můžete plátky zeleniny, hodí se třeba jarní cibulka. 

Jak na tvarohovou pomazánku s rybou

S tvarohem hezky ladí i ryby. Příkladem je tuňák, ale i sardinky. K tvarohu a rybičkám se přidává nasekaná cibule, vejce, někdy i na ochucení hořčice nebo citron. Do těchto pomazánek se hodí i nasekaná jarní cibulka.   

Náš tip: Přichystejte si tvarohovou pomazánku s tuňákem

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak na tvarohovou pomazánku se zeleninou

V tvarohových pomazánkách samozřejmě nesmí chybět ani zelenina. Už byla zmíněna jarní cibulka. Do tvarohových pomazánek se hodí nejen okurka, ale i paprika, rajčata, a také mrkev. Skvělou letní pomazánkou je osvěžující ředkvičková. 

Náš tip: Přichystejte si pomazánku z ředkviček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více