Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Anglický citronový dezert posset jen ze tří surovin nahradí panna cottu. Příprava je snadná a chuť osvěžující
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Anglický osvěžující dezert posset se připravuje jen ze smetany, cukru a citronové šťávy a směle nahradí oblíbený italský dezert panna cotta. Na přípravu je totiž snazší a v chuti je jemnější a příjemně osvěžující. Letos se posset navíc stal hitem sociálních sítí a všichni infulenceři se předhánějí, kdo jej udělá. Tak to zkuste taky!

Co je posset?

Jak už jsme psali dříve, původně byl slovem posset označován nápoj. Ten se připravoval z vína nebo piva, smetany, cukru a vajec a zahušťoval se chlebem nebo ovsem. Jednu dobu byl dokonce považován za lék.

Nápoj byl tak populární, že jej ve svých literárních dílech zmiňoval i anglický básník a dramatik William Shakespeare. Ve slavné tragédii se dokonce lady Macbeth pokusila otráveným possetem zbavit se nepohodlných stráží.

V průběhu 16. století se ale z nápoje postupně stával spíše dezert vyrobený ze smetany, citronové šťávy a cukru, někdy zahuštěný vajíčky. A právě tento dezert se letos stal velmi populárním na sociálních sítích. 

A jelikož u nás doma jsme posset "objevili" už před pár lety, přidávám zde pro vás vyzkoušený a velmi jednoduchý recept.

Jak připravit posset?

Připravit doma tento jemný krémový sladkokyselý dezert není těžké. Potřebujete jen asi 15 minut času a kvalitní ingredience. Budete potřebovat: 600 ml smetany ke šlehání s obsahem tuku nejméně 31 %, 150 g krupicového cukru a šťávu ze dvou velkých citronů (cca 100 ml).

Jak na to? Do kastrůlku dejte smetanu s cukrem a dobře promíchejte. Pomalu zahřívejte za stálého míchání asi 3 až 5 minut, dokud smetana nezačne vřít. Vařte asi 3 minuty, poté odstavte a ihned za stálého míchání vlijte citronovou šťávu.

Takto připravenou směs nalijte do skleniček a nechte vychladnout zhruba půl hodinky. Poté dejte dezert do lednice a nechte jej řádně ztuhnout - nejméně 4 hodiny, raději ale přes noc.

Vychlazený ztuhlý dezert podávejte s čerstvým ovocem nebo jej dozdobte nakrájenou kůrou z bio citronu, případně sušenkami. Pokud chcete být styloví, podávejte posset vždy ve skleničkách po malých porcích, tak, jako tomu bylo dříve a jak se posset v Anglii servíruje dodnes.

Zdroje informací: 
Britishfoodhistory.com - Possets

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více