Jídelní rozmary slavných: Herec Paul Newman založil firmu na výrobu dresinků a měl rád špagety s pálivou omáčkou
6. 8. 2023 Historie a zajímavosti
Proslul hláškou: „Proč bych chodil na hamburger, když mám doma šťavnatý steak?“ Není divu, že Paul Newman vyznával lásku své ženě Joanne gastronomickou terminologií. K jídlu měl totiž celý život vřelý vztah a byl spolumajitelem společnosti vyrábějící dresinky.
Když vařila slovenská maminka
Paul Newman, který vyrůstal na předměstí Clevelandu ve státě Ohio, rád nostalgicky vzpomínal na jídla své maminky, jako například na „skvělý guláš, různé pečeně, jídla s nudlemi a bramborovou kaší“. Jeho maminka Terézia se narodila na Slovensku a měla maďarské kořeny.
Sám sebe novinářům popisoval jako „obyčejného muže z rohu ulice“, který si rád zajde na hamburger, miluje saláty a na Vánoce musí mít ryby. Neměl problém o víkendu brzy vstát a připravit sobě a Joanne snídani – vejce na slanině.
Mohlo by vás zajímat
Začalo to jedním dresinkem...
Charismatický herec s pomněnkově modrýma očima vařil rád. Také rád připravoval dresinky k salátům.
V roce 1980 se Paul Newman a jeho kamarád Aaron Edward Hotchner, což byl novinář a spisovatel, rozhodli na Vánoce obdarovat přátele „jedlým“ dárkem v podobě domácího dresinku na saláty v lahvích od vína.
Jak později Newman uvedl: „Začalo to jako vtip a vymklo se to kontrole.“
Mohlo by vás zajímat
...a skončilo továrnou
Přátelé a známí se dožadovali dalších dresinků a tak Newman s Hotchnerem za vydatné pomoci Paulovy dcery Nell založili společnost Newman´s Own, která začala vyrábět nejprve bio dresinky. Později sortiment postupně rozšířili o další bio produkty, jako jsou omáčky, koření, sušené ovoce, káva, čaj, ale také pamlsky pro psy.
Firma se brzy stala velice úspěšná. Oba spolumajitelé ze zisku financovali charitativní organizace podporující nemocné děti. Tato společnost stále funguje a dále se rozvíjí i po smrti svých zakladatelů.
Mohlo by vás zajímat
Špagety s kuřetem a pikantní omáčkou
Jak už jsme se zmínili, Paul Newman měl k jídlu více než kladný vztah a rád i vařil. Mezi jeho oblíbená jídla patřily i špagety s kuřetem a pikantní omáčkou. Budete na ně potřebovat:
na omáčku
- 1 menší šalotka
- 1 stroužek česneku
- 500 g čerstvých rajčat
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 30 ml olivového oleje
- 200 g kuřecího či zeleninového vývaru
- 10 g třtinového cukru
- sůl
- pepř
na maso
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 chilli papričky
- 1 cibule
- 1 paprika
- 750 g vykostěná kuřecí prsa
- 2 stroužky česneku
- 500 g špaget
- parmazán
- Nejprve si připravte omáčku. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. Rajčata omyjte a nakrájejte na kousky.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a česnek. Poté přidejte čerstvá rajčata a také orestujte. Přidejte rajčata v konzervě a vše zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a duste do chvíle, kdy budou kousky rajčat měkké.
- Poté vše rozmixujte dohladka nebo propasírujte. Nakonec do omáčky přidejte cukr a pořádně rozmíchejte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku nakrájejte na malé kousky, česnek rozdrťte. Maso nakrájejte na menší kousky.
- Rozpalte velkou hlubokou pánev na střední teplotu. Přidejte olivový olej, poté přidejte pálivé chilli papričky, cibuli a papriku. Smažte 2 minuty. Přidejte kuřecí kousky a prolisovaný česnek. Smažte 3 nebo 4 minuty, dokud nezhnědne. Přidejte omáčku na těstoviny, snižte teplotu a vařte.
- Mezitím si uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte je, dejte do servírovací mísy a přelijte kuřecím masem a omáčkou.
- Podávejte s parmazánem.
Náš tip: Máte také chuť na něco pikantnějšího? Možná vám přijde k chuti „cukguláš“, jak už název napovídá, guláš s cuketami, kterých je teď všude spousta.
Zdroje informací:
robinbenzle.com: At the Kitchen Table with Paul Newman - A Food Interview
theculinarycellar.com: Paul Newman: Superstar a Food Legend
nytimes.com: And Then There Was the Food
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak připravit dresink na caesar salát? Ančovičky a parmezán vévodí chuti, dokonalou krémovou konzistenci zajistí olivový olej a žloutek
Mlsání pro malé i velké: Domácí sušené ovocné plátky nebo trubičky jsou skvělou alternativou cukrovinek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídelní rozmary slavných: Herečka Alicia Vikanderová alias Lara Croft miluje chleba s máslem a ráda připravuje chilli con carne
Arnold Schwarzenegger si výjimečně dá vídeňský řízek, většinou ale jí veganská jídla a miluje dýňovou polévku