Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
17. 8. 2023 Vaření
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z nejslavnějších sendvičů světa, není tedy divu, že se stal inspirací pro mnoho dalších pokrmů, a dokonce i pro jeden salát, který nese jeho jméno. Ačkoli je bez housky, snoubí se v něm všechny chutě ikonického burgeru.
Salát jako z fast foodu
Slavný burger z McDonald's patří k nejoblíbenějším specialitám těchto restaurací známých po celém světě. Na obřím hamburgeru, na jehož ukousnutí se dá stěží otevřít pusa, si pochutnáváme již více než 50 let.
Kombinace dvou plátů hovězího masa, tří housek, kyselých okurek, salátu, cibulky, plátkového sýra čedar a speciálního dresinku se stala takřka legendární a když se McDonald's dostal v devadesátkách do ČR, chodilo se na Big Mac jako na delikatesu do luxusní restaurace.
Mohlo by vás zajímat
Big Mac salát chutná skoro jako burger
Z výše uvedených surovin je jasné, že tento burger nasytí i ty největší jedlíky a hlady trpět nebudete ani po stejnojmenném salátu. Jeho výhodou však je, že v něm chybí houska, neboli typická bulka, takže splňuje i kritéria keto diety a radost udělá také bezlepkářům.
Není divu, že se tento salát stal hitem mezi vyznavači nízkosacharidových diet, neboť jim umožňuje si vychutnat oblíbený burger bez výčitek.
Jinak ale Big Mac salát obsahuje úplně stejné ingredience jako na burger a chutí je mu opravdu podobný. Tohoto efektu se dosáhne speciálním dochucením hovězího mletého masa i doma namíchaným nasládlým dresinkem, který připomíná ten z Big Maca.
Když pak přidáte ještě stejnou zeleninu (ledový nebo římský salát, najemno nakrájená cibulka, kyselé okurky a někdy i čerstvá rajčata), čedar a hlavně sezamová semínka, která jsou pro housku z Big Macu typická, bude iluze dokonalá.
Rychlý a vydatný Big Mac salát
Na rozdíl od burgeru je Big Mac salát nejen mnohem dietnější, ale i zdravější. Nejde o pokrm z fast foodu, ale o domácí salát, u něhož přesně víte, co jste do něj dali. Navíc je jeho příprava poměrně rychlá, zvládnete ho namíchat do 20 minut, což z něj dělá dokonalý pokrm na letní večeři nebo pohoštění na party. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: olej na smažení, 500 g libového mletého hovězího masa, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, 1/4 lžičky česnekového prášku, 6 šálků nakrájeného ledového salátu, 1/2 šálku najemno nakrájené cibule, 1 šálek strouhaného ostrého sýra čedar, 1/4 šálku nadrobno nakrájených kyselých okurek, opražená sezamová semínka na ozdobu.
Na dresink si připravte: 1/2 šálku majonézy, 2 lžíce nadrobno nakrájené sladké cibule, 2 lžíce kečupu, 1 lžičku hořčice, 1 lžíci nadrobno nasekané nakládané okurky, 1 lžičku bílého octa nebo citronové šťávy, 1/4 lžičky sladké papriky, 1/8 lžičky soli.
- Smíchejte přísady na dresink, dejte je do misky a prošlehejte dohladka. Pokud je zálivka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody. Odložte ji do lednice.
- Na sporáku rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem na středně vysokou teplotu. Nalijte na ni trochu oleje, přidejte hovězí maso a opékejte jej ze všech stran asi 1 minutu. Průběžně je rozdělujte na kousky. Poté ještě chvíli pokračujte ve smažení, aby bylo maso dostatečně propečené. Slijte tuk a maso dochuťte solí, pepřem a česnekovým práškem nebo rozdrceným česnekem. Pak maso přendejte do mísy, aby mírně vychladlo.
- Do 4 salátových misek rozdělte ledový salát, přidejte nasekanou cibuli, čedar, kyselé okurky a mleté maso. Vše pokapejte asi 3 lžícemi dresinku a promíchejte. Salát nakonec posypejte opraženými sezamovými semínky.
- V některých verzích salátu se dávají i cherry rajčátka a naopak se vynechává sezam, na který jsou někteří lidé alergičtí.
Náš tip: Máte-li v oblibě ledový salát, můžete si připravit i lehký salát podle následujícího receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kaviár pro chudé: Slavná texaská specialita voní koriandrem a kaviár jen připomíná. Jak ji připravit?
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Přehled nízkosacharidových diet: S keto dietou se hubne rychle v oblasti břicha, s paleo stravou se vyhneme "chemii"
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak správně připravit šťavnatý hamburger? Základem je libové maso, nejlépe z hovězího krku. Sůl ani koření tam nepatří