Pečeme s Ivou: Rozmarýnem vonící slané tyčky jsou snadno a bleskově připravené i upečené. Hodí se i jako pohoštění k vínu
9. 11. 2023 Vaření
Slané tyčky, vhodné k pohoštění nebo jen na "takové to domácí křoupání", mají rádi téměř všichni. Ne každý ale ví, že jejich příprava i upečení nedá téměř práci a také nezabere moc času. Tyto tyčky, vonící rozmarýnem, si nyní můžete vyzkoušet se mnou!
Když pekařka promluví...
Často, když nás doma honí mlsná, sáhnu po některém z rychlých receptů. Snadno připravených i vytvarovaných, bleskově upečených, a pak - stejně tak rychle i snězených. Protože dobré pečivo mizí před očima...
Co budeme na tyčky potřebovat?
- 150 g hladké mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g vody
- 20 g olivového oleje
- 1 lžička soli
- 2 lžičky krájených rozmarýnových lístků
- 5-6 g čerstvého droždí
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
Droždí rozmícháme v misce ve vlažné vodě se lžící mouky (z odváženého množství) a necháme asi 20 minut zaktivovat. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké těsto, které bude zakryté v míse asi 40-60 minut kynout.
Vykynuté těsto propracujeme, na vále rozválíme do nevelkého obdélníku (25×20 cm) a necháme asi 10 minut odpočinout. Rádýlkem na pizzu nebo nožem nakrájíme asi 1,5-2 cm široké proužky, přeneseme je na plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka natáhneme na délku plechu a uložíme jeden vedle druhého.
Nyní tyčky postříkáme vodou z rozprašovače, můžeme je posypat hrubou solí a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 15-25 minut).
Drobečky z ošatky
- Rozmarýnu můžete do těsta dát i více, máte-li ho rádi.
- Zrovna tak můžete bylinku v těstě zaměnit za jinou oblíbenou, nebo ji úplně vynechat.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 1 hodinou
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12