Co se jedlo v dobách Sámovy říše? Kaše se mastila lněným olejem, maso bylo na talíři každý den a výjimkou nebyl ani kůň
5. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Sámova říše byla prvním historicky doloženým stáním útvarem na našem území. Francký kupec Sámo sjednotil v 7. století slovanské kmeny k obraně proti útočícím Avarům a později i Frankům. Co víme o běžném životě našich předků v Sámově říši? Jak žili a co jedli?
Sámo známý i neznámý
O Sámovi, kterého si Slované v 7. století zvolili svým králem, a o jeho době máme jen kusé informace. Zřejmě postupně sjednotil a ovládl slovanské kmeny na území dnešních Čech a Moravy, na severozápadě Německa a části Chorvatska a Slovinska. Po vyhnání loupeživých Avarů z jihu Moravy odrazil útok franckých vojsk a zvítězil nad nimi roku 631 v bitvě u Wogastisburgu (o tom, kde Wogastisburg doopravdy byl, se dodnes archeologové dohadují).
Mohlo by vás zajímat
Čtvercové chýše v malých vesnicích
Nás ale víc než jeho vojenské úspěchy zajímá všední život obyvatel této říše a to, co měli na talíři. Slovanské zvyky se tu totiž mísily s těmi, které si s sebou přinesla Sámova družina.
Lidé tehdy žili v malých vesnicích, které čítaly maximálně deset domů, tedy spíš chýší. Domácnost starých Slovanů, to byla čtvercová dřevěná chýše zakrytá rákosovými doškami, podlaha byla jen z udusané hlíny. Uvnitř bylo většinou otevřeně ohniště, někdy z kamenů postavené pece. Tam se pekly placky a vařily kaše.
Mohlo by vás zajímat
Bez kaše to nešlo
Uvádí se, že Slované byli velkými jedlíky kaší. Zrnka obilí se rozdrtila nebo umlela mezi dvěma kulatými kameny a dala vařit do vody nebo mléka v kotlíku nad ohništěm. Kaše nasladko se doplňovaly lesním ovocem a ochucovaly medem.
Slané kaše se připravovaly také z obilí, častěji však z hrachu, čočky nebo jiných luštěnin.
Mastilo se máslem a překvapivě olejem, který se lisoval ze semínek lnu a konopí. Na placky nebo na chleba se mazal tvaroh ochucený kmínem a cibulí.
Mohlo by vás zajímat
Maso měli každý den všichni
Zajímavé je, že nejstarší Slované zřejmě jedli mnohem častěji maso, než jejich potomci ve středověku. Byli totiž docela zdatní zemědělci a chovali skot, prasata, ovce, kozy a koně.
Slovo „chovat“ je ovšem trochu nadnesené, protože zvířata volně pobíhala a jedla, co našla. Maso bylo tedy naprosto běžnou součástí jídelníčku, obyčejní lidé ho snědli tolik, co bohatší vládnoucí vrstva. Rozdíl snad byl jenom v tom, že Sámo a jeho spolupracovníci preferovali zvěřinu a dopřávali si složitější úpravy masa.
Maso bylo libové, protože se konzumovalo mladé. Bylo totiž zvykem porážet hovězí i vepřové do dvou let stáří. Většinou se peklo na ohni, ale také v popelu, nebo se vařilo. Ceněné byly vnitřnosti a morek z kostí. Na východě Sámovy říše se běžně jedlo koňské maso.
Mohlo by vás zajímat
Co se pilo?
Nejvíce voda z potoků a studánek. Muži si dopřávali pivo nebo medovinu, východní Slované dávali přednost kvasu. Jde o fermentovaný pěnivý a jen mírně alkoholický nápoj připravený ze staršího kváskového žitného chleba.
Zapomenout nesmíme ani na mléko, i když ho na pití moc nezbývalo. Využívalo se především na výrobu másla a tvarohu. Východní Slované pak měli v oblibě mléko kobylí, ze kterého vyráběli kvašený nápoj kumys.
Náš tip: Chcete vyzkoušet nějaký pokrm, který připravovali už staří Slované? Připravte si hrachovou kaši podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
leslefts.blogspot.com: Food in Frankish laws
magazinuni.cz: Magdalena Beranová – naši Slované byli jedlíci kaší
dotyk.cz: Jak jedli staří Slované: Překvapivě dobře. Byli rafinovaní a vybíraví labužníci
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak udělat domácí tvaroh. Oblíbené recepty nám poradí s jeho přípravou v domácích podmínkách
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Historie na talíři: Palačinky i jiné placky dříve bývaly jídlem chudých. Dnes ty nejlahodnější připravíte ze zakysané smetany
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů