Dýňový cheesecake voní vanilkou a je vláčný. Jak ho nejlépe připravit, poradil semifinalista MasterChef Česko Pavel Berky
14. 11. 2023 V kuchyni s VIP
Populární cheesecake je pro někoho jazykolamem, pro jiné ovšem znamená především skvělý dezert s křupavým těstem a nadýchaným „vnitřkem“. Rozhodně jde o lahůdku, kterou lze připravovat mnoha různými způsoby. Semifinalista MasterChef Česko 2020 třeba používá dýni Hokkaidó.
Kde se vzal
Cheesecake, oblíbený dezert pocházející z Řecka, je známý a milovaný po celém světě. Tento populární „koláč“ má dlouhou a bohatou historii. Před více než 4 000 lety, v 5. století př. n. l., vytvořili staří Řekové na ostrově Samos první známý tvarohový koláč. Vyráběl se z plátků čerstvého sýra, které se následně rozšlehaly dohladka s moukou a medem. Poté se koláč upekl na hliněné mřížce.
Podle některých zdrojů byl první cheesecake pečený na antické olympiádě v roce 776 př. n. l. jako pokrm, který měl dodávat atletům energii. Recept na tento starověký cheesecake byl hojně zaznamenán v kulinářských knihách starověkého Řecka. Cheesecake následně získal na popularitě i v Římské říši, kde byl známý pod názvem „libum“.
Mohlo by vás zajímat
Jiný kraj, jiný mrav
Ačkoliv je cheesecake mnohdy považován za dort, pro některé lidi je to spíše koláč nebo tvarohová buchta. Existuje mnoho různých typů cheesecake včetně amerického, italského, německého a japonského stylu, přičemž každý z nich má jedinečnou texturu a chuť.
Populární moučník má dokonce i svůj vlastní svátek. V USA se Národní den cheesecake slaví každoročně 30. července.
Dýně ve sladké verzi
Jak ukázal semifinalista kuchařské show MasterChef Česko 2020 Pavel Berky, cheesecake se dá vytvořit i za pomoci některých druhů sezónní ovoce a zeleniny. „Milujete dýni a cheesecake? Tak to zkuste dohromady,“ vyzval na svém instagramovém účtu a nabídl recept, jak si tuto lahůdku vytvořit.
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Na přípravu oblíbeného dezertu podle semifinalisty MasterChef Česko 2020 budete potřebovat: Na korpus - 140 g máslových sušenek, 60 g másla. Na náplň - 450 g žervé, 300 g dýně Hokkaidó, 50 g hnědého cukru, 2 vejce + 1 žloutek, 1 lžíci moučkového cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu.
Jak na to?
- Troubu předehřejte na 220 °C. Sušenky rozdrťte v mixéru. Přidejte rozpuštěné máslo a znovu rozmixujte, aby se vše propojilo. Pečicí formu o průměru 18 cm, ideálně se sundavacím dnem, vystelte pečicím papírem a zvenku obalte několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala voda.
- Sušenkovou směs vysypte na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřete a utlačte.
- Sušenkový základ pečte v troubě 10 - 15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyberte a nechte korpus vychladnout. Troubu nechte stále zapnutou, ale teplotu snižte na 200 °C.
- Nyní si připravte náplň. Dýni omyjte, nakrájejte na kostky a rozprostřete na na pečicí plech. Posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 30 - 40 minut doměkka.
- Poté dýni rozmixujte na hladké pyré. Odeberte si 220 g a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Troubu nechte stále zapnutou na 200 °C.
- Pomocí kuchyňského robotu s pádlovým nástavcem začněte míchat žervé. Robota nechte zapnutého na nejnižší stupeň, aby se smetanový krém příliš nenašlehal. Cheesecakeová náplň by neměla být vůbec provzdušněná, aby se v ní při pečení netvořily vzduchové mezery.
- K promíchanému žervé přidejte hnědý cukr a 220 g vychladlého dýňového pyré. Znovu zlehka promíchejte aby se vše propojilo. Postupně za stálého míchání přidávejte vejce.
- Tekutou náplň nalijte do formy na vychladlý sušenkový základ. Formu položte do hlubšího plechu a kolem formy do plechu nalijte vroucí vodu, aby sahala zhruba do poloviny výšky dýňové vrstvy.
- Cheesecake pečte 10 minut na 200 °C, poté teplotu snižte na 110 °C a pečte přibližně dalších 75 minut. Během první půl hodiny pečení troubu neotevírejte, cheesecake by mohl klesnout nebo popraskat. Upečený koláč poznáte podle toho, když formou zlehka pohnete, okraje by se neměly hýbat, ale střed se bude stále třást. To je správný moment vypnout troubu, otevřít ji a cheesecake v ní nechat zcela vychladnout.
- Během tohoto dopékání zbytkovým teplem se cheesecake krásně uzavře a zpevní. Poté ho můžete přenést do lednice na minimálně 5 hodin nebo ideálně přes noc a poté podávat.
Náš tip: Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu připravit třeba i nepečený cheesecake:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše podle semifinalisty MasterChefa Pavla Berkyho: Zkuste místo eidamu parmezán a přidejte bylinky, radí kuchař
Jak připravit vanilkový extrakt? Máme pro vás jednoduchý recept na jeho výrobu
Nepečené dorty pro začátečníky se připravují s piškotovým nebo sušenkovým korpusem, smetanovou směsí a ovocem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno a rychle nadrtit sušenky. Poradíme několik osvědčených způsobů
Pečená plněná dýně hokkaido: Masová náplň se pomalu dusí pod dýňovou pokličkou a se sýrem chutná fantasticky
Sladké dýňové máslo si zamilují dospělí i děti: Voní skořicí a vanilkou, připravené je zhruba do hodiny