Císařovna Sisi byla posedlá štíhlostí: Držela diety, kdy měla k obědu jen syrový bílek s trochou soli, jedné věci ale neodolala
1. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Krásná císařovna, jejíž osud se několikrát dostal na filmová plátna a televizní obrazovky, musela ustát smrt dvou ze čtyř dětí. Manželství s rakousko-uherským císařem šťastné nebylo, striktní pravidla vídeňského dvora ji svazovala a ona propadla touze po vlastní dokonalosti. Vše včetně jídelníčku podřídila perfektní postavě.
V manželství nebyla šťastná
Jako šestnáctiletá dívka byla Alžběta Bavorská, které se říkalo Sisi, provdána za svého o sedm let staršího bratrance, rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Byrokraticky založený František své ženě ale nerozuměl a tchyně ji neustále peskovala. Mladá císařovna milovala pohyb a sport, zajímala ji péče o svou postavu, pleť a vlasy. Když „splnila“ své poslání a porodila manželovi čtyři děti, začala se věnovat jen sama sobě.
Mohlo by vás zajímat
Chtěla být nejkrásnější na světě
Formálně se s císařem sice nerozešli, to ostatně ani nebylo tehdy možné, ale Sisi žila vlastním životem. Podle jejího prapravnuka Leopolda Altenburga měla Sisi až patologický vztah k vlastnímu tělu.
„Byla opravdu krásná,“ vysvětloval Sisiin pravnuk, „jenže jí to nestačilo, chtěla být nejkrásnější ženou na světě.“ I proto císařovna propadla těžké anorexii.
V císařském paláci se servírovaly opravdové lahůdky, ať už šlo o různě připravená masa a ryby, chutné omáčky, spoustu syrové i dušené zeleniny. Večeře někdy měly i víc než deset chodů včetně velkého výběru dezertů a ovoce. Pokud se Sisi musela účastnit oficiálních večeří, maximálně jen uždibovala a především pila vodu.
Mohlo by vás zajímat
Podivná dieta
Na tehdejší dobu poměrně vysoká žena (měřila 172 cm) vážila pouhých 46 kilogramů a v pase měřila 50 centimetrů! Váhu si udržovala pomocí pomerančové, vaječné nebo mléčné diety – to znamená, že celý den třeba pila jen mléko nebo zase jen pomerančový džus. K obědu jí stačil jen osolený syrový vaječný bílek.
Svérázný nutriční program jí pomáhala sestavit její osobní kadeřnice Fanny Angererová. Doporučovala Sisi již zmíněné „diety“ i popíjení šťávy vylisované z hovězího masa.
Mohlo by vás zajímat
Fialkový sorbet jako jediný rozmar
Jediným jídelním rozmarem krásné císařovny asi byla fialková zmrzlina, tedy sorbet z vymačkané šťávy z čerstvých fialek, vody, trošky cukru a šampaňského. K tomu císařovna cvičila do úmoru, při pobytech u moře hodně plavala.
Pouze před jízdou na koni se posilnila silnou polévkou z hovězího, kuřecího, srnčího nebo koroptvího masa a vypila dvě sklenky vína. S sebou na vyjížďky si brala dózičku s kousky vařeného masa.
Mohlo by vás zajímat
Posedlost sportem
Sisi denně trénovala nad své fyzické limity a podrobovala se nejpřísnějším dietám. Není tedy divu, že výsledkem byly zdravotní problémy. Dnes je jasné, že trpěla poruchou příjmu potravy, anorexií.
Navíc měla extrémně špatný chrup, a to už od dětství, svérázná strava bez dostatečného množství potřebných živin problémy se zuby ještě umocnila. Později nosila zubní protézu. Možná i proto si na veřejnosti vždy zakrývala vějířem tvář a naposledy se nechala vyfotit ve věku třiceti let. A protože tehdy neexistovali paparazzi, zachovala se jen její mladá a krásná tvář.
Poté, co spáchal sebevraždu její syn a následník trůnu Rudolf, propadla do těžkých depresí. Společnost jí dělaly cigarety a kokain. Její život ukončil v září 1898 v Ženevě italský anarchista Luigi Lucheni. Císařovně bylo 60 let.
Náš tip: U vídeňského císařského dvora se servírovaly různé dobroty, určitě nechyběl ani populární Sacher dort, ale ani ten Sisi nejedla. Sladký symbol mocnářství si můžete upéct podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
nau.ch: Kaiserin Sisi litt an einer Essstörung
grandferdinand.com: Das Lieblingseis der Kaiserin Sisi
morgenpost.de: Kaputte Zähne, bizarre Ernährung: Wie „Sissi“ wirklich war
fuenfseenland.de: Diätwahnsinn und Flucht - Elisabeth ist süchtig nach Sport und Fitness
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Snadné a pohodlné vaření Hodí se všude tam, kde bychom použili maso. Základní příprava před zpracováním je vždy stejná. Nejprve je povaříme podle… Číst více
Kapie pozvednou chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
V druhé polovině léta se dají občas koupit kapie za lepší cenu - můžeme si je uložit do mrazničky (jednoduše nakrájené na proužky) a odebírat… Číst více
Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Konzumujeme také často a v dostatečném množství zeleninu (košťálovou, plodovou, listovou i kořenovou), čerstvou i tepelně upravenou, a kvalitní ovoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček šlechty 19. století: K snídani stačil jen hrnek kávy, oblíbeným předkrmem byli šneci, na čtyři porce jich bylo třeba 48
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky: Knedlíčky zjemní máslo a typickou chuť a vůni dodá směs koření
František Ferdinand d´Este miloval švestkové knedlíky od kuchařky na Konopišti. Ale nesmělo chybět hodně cukru a máslíčka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
František d´Este a Žofie Chotková zemřeli před obědem. Už ani nestihli ochutnat kuře v těstíčku a dezert „bomba pro královnu“
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Poslední rakouská císařovna Zita jedla račí ocásky s vinnou omáčkou, ale zřizovala jídelny pro chudé a sama zažila hlad