Markéta Tomášková z Peče celá země nám prozradila recept na plněné ořechy. Kakaové cukroví plní sladkým karamelovým krémem
14. 12. 2023 Vaření
Plněné ořechy patří k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Připravují se v mnoha rodinách a v mnoha verzích. Markéta Tomášková, jedna z bývalých soutěžících pořadu Peče celá země, má tu svou. Ořechy z kakaového těsta plní jednoduchým krémem z karamelového salka. A nyní si je podle jejího receptu můžete udělat i vy.
Markéta z Peče celá země
Pamatujete si na Markétu Tomáškovou z druhé řady Peče celá země, která soutěž opustila před branami finále? S Markétou jsme se potkali na oslavě 15. narozenin Topreceptů a na křtu naší nejnovější kuchařky Náš rok v kuchyni, kde jsme ji rovnou vyzpovídali, jak se vyvíjí její pekařská a cukrářská kariéra. Markéta nám tak mimo jiné prozradila, že každý rok peče na Vánoce až dvacet druhů cukroví a o jeden svůj oblíbený rodinný recept na ořechy plněné karamelem se s námi rovnou podělila.
Mohlo by vás zajímat
Skoro jako pravé ořechy
Cukroví ořechy nemá svůj název pro nic za nic. Nejenže svým tvarem připomíná vlašské ořechy, ale ořechy se nacházejí i v křehkém těstě. To se připravuje ve dvou variantách – světlé nebo tmavé s kakaem, kterou peče i Markéta Tomášková.
Dvě ořechové poloviny se pak plní krémem, který po rozležení těsto krásně zvláčňuje a hlavně chuťově doplňuje. Krém se obvykle používá máslový, případně máslový nastavený pudinkem, o němž jsme psali v našem nedávném článku. Může být obyčejný vanilkový, ochucený rumem, kakaem nebo navíc ještě smíchaný s mletými oříšky – takový se do plněných ořechů hodí úplně nejlépe.
Chcete-li si usnadnit práci, můžete jako základ krému použít karamelové salko, které pak stejně jako Markéta zahustíte právě mletými ořechy. Pokud karamelové salko neseženete, můžete si jednoduše nechat zkaramelizovat klasické salko podle našeho návodu. Křehké kakaové těsto se navíc s karamelovým krémem úžasně snoubí a výsledek chutná prostě božsky.
Jak na takové ořechy podle Markéty?
Pokud jste letos chtěli plněné ořechy vyzkoušet a nemáte žádný svůj ověřený recept, můžete upéct třeba právě ty podle Markéty Tomáškové. Jak na to?
Budete potřebovat: 150 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 30 g mletých vlašských ořechů, 1 lžíci kakaa a 10 g vanilkového cukru. Na krém si připravte: 1 Salko karamelové, mleté vlašské ořechy podle potřeby na zahuštění.
- Z másla, cukru, žloutku, mouky, ořechů, kakaa a vanilkového cukru rychle vypracujte těsto a dejte je odpočinout do lednice, ideálně přes noc.
- Z těsta pak vytvarujte malé kuličky, které vmáčkněte do kovových nebo silikonových formiček na ořechy. Ořechy dejte na plech, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 10-12 minut. Dávejte pozor, abyste kakaové těsto nepřipálili. Ještě teplé ořechy pak vyklopte a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém smícháním karamelového salka a ořechů. Krémem pak spoje jednotlivé poloviny ořechů a dobře je k sobě přitiskněte. Ořechy uchovávejte v chladu.
Náš tip: Ořechy s karamelovým krémem můžete vyzkoušet i podle našeho videoreceptu. Ty jsou navíc polomáčené v čokoládě.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonalé plněné ořechy: Podle tradičních receptů na těsta i krémy se tohle cukroví vždycky povede
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
Nejlepší krémy do cukroví: Zkuste máslový, bílkový, citronový, kávový nebo čokoládový
Jak na dokonalý máslový pudinkový krém: Díky jednoduchým radám bude krásně hladký a cukroví zvláční i dochutí