Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makarony se sýrem jsou populární nejen v USA. Jde totiž o jednoduchý a sytý produkt s výbornou sýrovou chutí.
Zdroj: timolina / freepik

Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha českých domácnostech. Není ovšem potřeba si pokaždé na těstoviny dávat omáčku z taveného sýra. Americká klasika mac and cheese totiž chutná daleko lépe, protože v ní ucítíte skvělý čedar a navíc skvěle zasytí v mrazivých dnech, které nás stále neopouštějí.

V jednoduchosti je síla

Macaroni and cheese, často zkráceně označované jako „mac and cheese“, jsou pokrmem, který si získal srdce mnoha lidí po celém světě, zvláště pak v Severní Americe. Jeho historie sahá až do 18. století, kdy byly v Anglii objeveny první známé recepty na dnes populární jídlo. Tento jednoduchý, avšak chutný pokrm, se původně skládal pouze z vařených těstovin smíchaných s rozpuštěným sýrem.

Americký prezident populizátorem

Jednou z klíčových postav, která přispěla k popularizaci mac and cheese v Americe, byl třetí prezident USA Thomas Jefferson. Během svého pobytu v Evropě se totiž Jefferson setkal s tímto jídlem a byl natolik ohromen, že si při návratu do Ameriky pořídil stroj na výrobu těstovin. Později pak podával v Bílém domě mac and cheese jako luxusní pokrm při různých příležitostech.

Krabičková verze

Rozvoj průmyslové revoluce měl také svůj vliv na rozšíření tohoto pokrmu. Díky masové produkci se těstoviny a sýr staly cenově dostupnými pro široké vrstvy obyvatelstva, což vedlo k dalšímu zvýšení popularity sytého pokrmu. Významným mezníkem v historii mac and cheese bylo uvedení produktu „Kraft Macaroni & Cheese“ společností Kraft Foods v roce 1937. Tento produkt, tedy těstoviny se sýrem v krabičce, přišel v období hospodářské krize, a díky své cenové dostupnosti a snadné přípravě se rychle stal oblíbeným jídlem v mnoha amerických domácnostech.

Jaký sýr zvolit

Mac and cheese dnes můžeme najít v nejrůznějších variantách, od jednoduchých krabičkových verzí až po gurmánské kreace s různými druhy sýrů a přísad. Tradiční sýrový pokrm je obvykle připravován s čedarem, známým pro svou výraznou chuť a schopnost se dobře rozpustit. Pro zpestření chuti se však může použít i široká paleta dalších sýrů.

Mezi populární volby patří gouda, Monterey Jack, colby, fontina, gruyère a parmezán, který se často přidává na posypání, aby jídlu dodal křupavost a intenzivnější chuť. Aby se těstoviny dobře „natahovaly“, je možné použít také mozzarellu. V některých receptech najdete i smetanové nebo tavené sýry, které zajišťují krémovější texturu. Napoprvé je ovšem nejlepší vyzkoušet klasický recept, a pak se teprve pouštět do experimentů.

Mac and cheese - Makarony se sýrem

Na přípravu sytého a chutného pokrmu budete potřebovat: 280 g klasických kolínek, 150 g čedaru, 80 g parmezánu, 1,5 lžíce másla, 40 g hladké mouky, 320 ml mléka, špetku muškátového květu, sůl a pepř.

Jak na to?
 

  1. Před servírováním můžeme ještě pokrm na pár minut vložit do trouby, aby na povrchu vznikla tenká sýrová krusta.

Náš tip: Podle našeho receptu si můžete připravit i klasické těstoviny se sýrovou omáčkou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli