Pečená kachna je podle odborníků nejlepším masovým jídlem ve střední Evropě: Příprava však má svá pravidla
10. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Pečená kachna je jedním z nejtradičnějších a nejpopulárnějších jídel u nás. Kvality tohoto skvělého pokrmu, který si často připravujeme na slavnostní oběd, si všiml i uznávaný světový průvodce tradičním jídlem Taste Atlas. Ten kachnu označil za nejlepší masový pokrm ve střední Evropě.
Národní poklad
Žebříček, který sestavili recenzenti z renomovaného odborného webu Taste Atlas, ukázal, že jídlo, které my bereme jako samozřejmost a velmi často si na něm pochutnváme, může pro jiné znamenat jedinečný kulinářský zážitek. Kromě slavných památek je totiž symbolem naší země i pečená kachna.
Populární server, zabývající se jídlem, píše: „Kachna se obvykle ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává s bramborami, houskovým knedlíkem, dušeným červeným zelím a příležitostně s hustou omáčkou připravenou z kachního tuku a mouky.“
Mohlo by vás zajímat
Jak na kachnu
To však není zdaleka vše, co je důležité o správné přípravě pečené kachny vědět. Například je před pečením dobré odstranit přebytečný tuk z oblasti krku a dutiny. Kachnu také nezapomeňte důkladně osolit a okořenit zevnitř i zvenčí. Můžete použít například majoránku, tymián, rozmarýn nebo česnek.
Pečení kachny
Při pečení kachnu umístěte na pekáč prsy dolů a pečte přibližně jednu hodinu. Poté kachnu otočte prsy nahoru a pečte další 1-2 hodiny, nebo dokud není kůže krásně zlatavá a křupavá. Celkový čas pečení však závisí na velikosti drůbeže. Aby bylo maso šťavnaté a kůže křupavá, doporučuje se pečení při nižší teplotě po delší dobu. Po upečení nechte kachnu před porcováním odpočinout asi 10-15 minut.
Příloha je důležitá
Kromě klasického knedlíku a červeného zelí se k pečené kachně skvěle hodí také jablečné čatní nebo jablečná omáčka. Sladká chuť jablka totiž jedinečně doplňuje chuť pečené kachny. Místo knedlíků zase můžete vyzkoušet pečené brambory. Připravené na sádle budou ke kachně „sedět“ výtečně.
Pečení není hračka
Při přípravě kachny si dejte pozor na její přepečení. Uvnitř by měla být šťavnatá, takže je důležité ji nepřepéct. Kontrolujte také teplotu, abyste věděli, kdy je kachna perfektně upečená. Ideální vnitřní teplota u prsíčka by měla být kolem 70 stupňů. Dejte si pozor i na tuk, který kachna během pečení uvolňuje. Je dobré ho průběžně odlévat, aby se zabránilo přepalování.
Náš tip: Pokud preferujete kuře, můžete si ho podle našeho videoreceptu připravit podobně jako kachnu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
Kachna na pomerančích je luxusní pokrm, který snadno zvládne i začátečník. S pomerančovým likérem chutná omáčka božsky
Vynikající škvarková pomazánka třikrát jinak: Její chuť vylepší vařená vajíčka, pikantní křen, ale překvapivě i brambory
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
Jitrnice patří k masopustu: Aby při opékání dozlatova nepraskly, stačí je obalit v mouce nebo použít fígl s vodou
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma