Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
6. 2. 2024 Vaření
Vnitřnosti občas vzbuzují obavy, ale výborná kuřecí játra si dává spousta nadšených strávníků. Zjistěte, jak si je přichystat doma a co je pro přípravu důležité. Dopřejte si jatýrka v různých obměnách.
Kuřecí játra
Kuřecí játra by měla patřit do jídelníčku. Tyto vnitřnosti obsahují velké množství bílkovin, zinek, železo a vitamin D. A protože mají jemnou chuť, jsou rychle připravené a relativně levné, mohou posloužit jako skvělý oběd či večeře.
Obvykle připravujeme kuřecí játra s rýží, ale abychom si tyto vnitřnosti vychutnali i v jiných podobách, můžeme se inspirovat následujícími variantami.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě kuřecích jater se vyplatí vědět
Ještě, než se dostaneme k samotným možnostem úpravy, stojí za to si připomenout pár informací k přípravě. Po nákupu je třeba kuřecí játra přichystat co nejdříve, protože se snadno kazí, proto je nenecháváme v ledničce příliš dlouho. Před úpravou je prohlédneme a případně odstraníme vše, co se nám nelíbí (zbytky tuku a žilek).
Játra obecně nepotřebují příliš dlouhou úpravu a játra kuřecí jsou ještě jemnější, jsou tedy velmi rychle hotová. Už proto bychom stav uvaření měli kontrolovat, aby nebyla příliš vysušená. Šťavnatosti i chuti pomáhá přítomnost slaniny.
Kuřecí játra v těstíčku
Kuřecí játra na paprikách
Pokud chceme játra s omáčkou, můžeme si je přichystat na paprice (sušené sladké a pálivé nebo i na paprikovém lusku). Chuť a voňavost je doladěna tymiánem a podpoříme ji na závěr i jemnou zakysanou smetanou. Nakyslost a pikantnost dodává i hořčice.
Náš tip: Připravte si kuřecí játra na paprikách podle tohoto receptu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí játra na slanině se žampiony
Kuřecí játra na slanině nemusí mít vždy stejnou podobu. Změnou je třeba kombinace uvedených surovin se žampiony a nivou. Překvapivá varianta chutná velmi dobře a skvěle se hodí k zeleným salátům. Dát si je můžeme třeba s pečivem. Připravte si kuřecí játra na slanině se žampiony.
Náš tip: Přichystejte si třeba drůbeží játra na cibulce s rýží podle tohoto videonávodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Dokonalá játra na cibulce do 30 minut: Trocha špeku a vývar udělají v omáčce zázraky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nejlepší recepty z kuřecího masa: Je libo kuře pečené, grilované či v omáčce?