Popeleční středou končí Masopust a pro křesťany začíná 40 dnů půstu. Co se v tomto období nesmí dělat?
14. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Masopustní období oficiálně skončilo a na Popeleční středu, která letos vychází na 14. února, začíná praktikujícím křesťanům půst. Ten potrvá 40 dní až do Velikonoc, ale právě na Popeleční středu a pak na konci na Velký pátek by měl být půst nejpřísnější. Připomeňme si, co to přesně znamená.
Popeleční středou začíná půst
Dřív se výrazem masopust označovaly jen poslední dva dny před Popeleční středou, v současnosti se tak říká celému období, začínajícímu již na Tři krále, kdy se pořádají zabijačky, vepřové hody a další masopustní akce.
Období veselí ale pro praktikující křesťany, katolíky končí v úterý před Popeleční středou a na Popeleční středu pak nastává čas zklidnění a rozjímání, který je přípravou na Velikonoce – pro křesťany nejdůležitější svátky v roce.
Datum Popeleční středy se vždy odvozuje od Velikonoc a vzhledem k tomu, že jde o pohyblivé svátky, i Popeleční středa vychází každý rok na jiný den, letos na 14. 2., tedy na svátek svatého Valentýna.
Mohlo by vás zajímat
Co se na Popeleční středu smí jíst?
Popeleční středa je, jak už jsme uvedli, prvním dnem postní doby, která trvá 40 dnů a končí na Velikonoce, tedy na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděli). Pokud vám počet dnů do Velikonoc nesedí, pak vězte, že se nezapočítávají neděle, protože jde o dny, v nichž křesťané slaví Kristovo zmrtvýchvstání.
Popeleční středa by spolu s Velkým pátkem měla být dnem nejpřísnějšího půstu. Co přesně to znamená? Konkrétně nejíst během dne víc než jednou a nejíst maso. Pro děti či chronicky nemocné, například diabetiky, ani pro těhotné toto neplatí.
Proč to křesťané dělají? Odříkání na Popeleční středu není samoúčelné, ale má vyjadřovat, že věřící jsou ochotni se pro Boha a věčný život obětovat a vzdát se jídla, nápojů, hudby a zábavy a uvědomit si tak více, že jako pro tělo je potřeba jídlo, tak je pro duši potřeba obrátit se k Bohu, aby byla zdravá a plná života.
Co znamená popelec?
Na Popeleční středu se také v kostelích po čtení evangelia žehná popel, který se získává ze spálených palmových a olivových ratolestí (ev. „kočiček“ - v našich krajích) posvěcených v předešlém roce na Květnou neděli.
Tímto popelem se přítomným v kostele při mši dělá na čele znamení kříže s formulí: „Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš.“ Jelikož se popel dříve používal také k čištění, má i dnes symbolizovat očištění (mysli i těla) a povzbuzovat věřící, aby vstoupili do postní doby vědomě a prožívali ji jako čas vnitřního očišťování.
Co se nesmí během půstu?
Jakkoliv se mnozí domnívají, že se během půstu jen nesmí jíst maso, tak to úplně neplatí. V současné době je forma půstu mnohem kreativnější. Věřící se tedy mohou vzdát čehokoliv, o čem se domnívají, že jim nebo jejich okolí škodí, případně se mohou věnovat více modlitbě, nebo se uskromnit a uspořené peníze věnovat potřebným.
Možné formy půstu tedy jsou: vzdát se cukru a sladkostí, omezit hraní počítačových her, snížit spotřebu alkoholu nebo úplně abstinovat, anebo snížit svůj životní standard „o level níž“ a uspořené peníze věnovat potřebným.
V této době se také můžeme všichni, ať jsme věřící nebo ne, více vrátit k tradicím a jídelníčku našich předků, například si dát nějaké obyčejné jídlo z luštěnin, brambor, kysaného zelí či obilovin, a zapít je meltou.
Zdroje informací:
Vira.cz: Popeleční středa - základní informace
Deti.vira.cz: Popeleční středa
farnostbubenec: http://www.farnostbubenec.cz/
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slezské stryky: Nejlevnější bramborové placky jsou krásně křupavé, stačí na ně jen dvě ingrediece a zvládne je i začátečník
Bezmasá jídla: Čočkové karbanátky jsou skvělou náhradou těch masových, voní čerstvými bylinkami a jsou jednoduché
S koblihami ve tvaru srdíček oslavíte konec masopustu a ještě jimi můžete potěšit svou lásku v den svatého Valentýna
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pučálka z naklíčeného hrachu je zdravější a levnější než chipsy. Takhle jednoduše se navíc připravuje
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Tyrolská polévka s preclíky se jí na přilepšenou během půstu. Dokonalou chuť jí dodá speciální sýr, vynikající je ale i z parmazánu