Náš život s celiakií: Jak se mi konečně povedla skvělá tvarohová bábovka bez lepku. Chutná celé rodině
14. 3. 2024 Vaření
V minulém díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa jsem se zmiňovala o tom, jak se mi konečně po několika nezdarech podařilo upéct bezlepkovou bábovku, která chutnala a vypadala jako ta klasická. A protože jste si psali o recept, rozhodla jsem se s vámi podělit o mé zkušenosti s pečením.
Bábovka a perník u nás vedou
Při pečení ráda experimentuji a zkouším nové recepty, dětem ale většinou stejně chutná nějaká ověřená klasika, a tak když se Aničky zeptám, co mám upéct za koláč, většinou stejně řekne BÁBOVKU!
Jak jsem během posledních let zjistila, platí to nejen u dětí, takovým moučníkovým autistou je trochu i můj muž. Ten svůj požadavek obvykle ještě specifikuje, když řekne – tvarohovou bábovku! A většinou ještě dodá něco v tom smyslu: „Já nevím, proč pořád vymýšlíš něco nového, prostě upeč to, co máš vyzkoušené…“
Mohlo by vás zajímat
První bezlepková
Jak už jsem zmiňovala minule, na bezlepkovou stravu jsme sice nepřešli celá rodina, ale když už peču něco bezlepkového, rovnou to jíme všichni. I když má Anička sladké dost ráda, celou bábovku by v nějakém rozumném čase prostě sníst nedokázala.
A na druhou stranu ji zase nechci trápit tím, že něco nemůže, tak když něco peču, tak rovnou bezlepkově. A tak to bylo hned na začátku po stanovení Aniččiny diagnózy celiakie.
Před mým prvním bezlepkovým pečením se mi na mou otázku, co mám upéct, dostalo tradičních odpovědí, a tak jsem se jednoho dne pustila do naší oblíbené tvarohové bábovky. Jen tentokrát jsem se nemohla moc řídit radou, že mám dělat, co mám vyzkoušené. U té bezlepkové totiž zkrátka nic nefungovalo jako dřív.
Bábovkové pokusy
U bezlepkových mouk je nevýhodou, že jsou obvykle hladké. Poprvé jsem o tom moc nepřemýšlela a sáhla jsem po bezlepkové směsi Jizerka. Bábovka z ní byla ale nakonec tuhá a vůbec ne nadýchaná, jak jsem byla zvyklá. Měla jsem ověřeno, že se do této bábovky výborně hodí dětská krupička, ale ta je také lepková.
S čistě kukuřičnou moukou to také moc nevyšlo – bábovka měla sice hezkou žlutou barvu, ale v chuti byla kukuřice moc znát. Mnohem lepší zkušenosti jsem měla v jiných receptech s krupicí rýžovou, a tak jsem ji použila i do těsta. Raději jsem ji ale nakombinovala ještě s bezlepkovou moukou, aby bábovka nebyla moc hutná.
Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…
Ta nejpovedenější tvarohová bábovka
Bezlepkové pečení je vlastně neustálý pokus omyl, po prostudování různých stránek a bezlepkových skupin na Facebooku jsem zjistila, že na pečení koláčů výborně funguje mouka Doves Farm (fialová, samokypřicí), a tak jsem ji také vyzkoušela. A musím potvrdit, že i já s ní mám velmi dobré zkušenosti.
Neznamená to ale, že bych odteď pekla jen s ní, pokusy dělám stále, to bych asi nebyla já. Ale vím, že na ni se mohu spolehnout, že z ní vše vyjde. A tu tvarohovou bábovku peču už jen podle následujícího receptu, prostě tak, jak to mám vyzkoušené. Chutná všem. Tak ji třeba zkuste taky.
Na bezlepkovou tvarohovou bábovku budete potřebovat: 3 vejce, 160 g másla, 200 g třinového cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu, 250 g jogurtu, 100 g rýžové krupice, 100 g fialové mouky Doves Farm (k dostání v prodejnách se zdravou výživou nebo v síti obchodů Globus či Tesco za cca 119 Kč), 1 prášek do pečiva, 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, citronovou kůru a rozinky do těsta
- V míse smíchejte krupici, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a oba druhy cukrů. V jiné míse utřete žloutky s máslem do pěny a pak přidejte tvaroh a jogurt, citronovou kůru a případně rozinky (já je vždy dopředu namáčím ještě do rumu). Směs promíchejte a smíchejte se sypkými ingrediencemi. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte bezlepkovou mohou nebo krupicí. Pak do formy nalijte těsto a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Bábovku pečete cca 60 minut. To, zda je upečená, zkontrolujte špejlí. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, vyklopte ji a pocukrujte.
Náš tip: Bezlepkovou bábovku snadno uděláte i z pudinkového prášku podle našeho video receptu. Jen vybírejte ten opravdu bezlepkový.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na vláčnou tvarohovou bábovku? Díky triku „3x10“ bude krásně nadýchaná a perfektně ji vyklopíme z formy
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náš život s celiakií: Moje první pekařské zkušenosti aneb Jak jsem načas ztratila chuť do pečení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí