Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
23. 4. 2024 Vaření
Dostali jste chuť na povidlové šátečky a nemáte čas? Upečte si povidlové šátečky bez kynutí. Jemné a nadýchané pečivo s droždím se nenechává kynout a chutná i tak luxusně.
Rychlé sladké pečivo
Pokud dostaneme chuť na domácí šátečky, možná nás při představě čekání na vykynutí těsta dokonce přejde. Ale není nutné čekat. Existuje varianta, která využívá těsto s kvasnicemi, které se nenechává vykynout. Natěšené strávníky pak čeká velmi dobré a nadýchané těsto, které je navíc hezky křehké a přitom nedrobivé.
Bonusem je, že pečivo vydrží dlouho měkké. Dobře se také mrazí a v případě potřeby je pak k dispozici. Šátečky jsou výborné s povidly, která sladkým moučníkům dodají grády. A navrchu je křupavá drobenka.
Mohlo by vás zajímat
Těsto s droždím bez kynutí
Těsto s kvasnicemi, které nemusí kynout, je ideální pro ty, kteří spěchají. Ocení ho i ti kuchtíci, kteří s vařením a pečením teprve začínají. Nemusí se totiž bát, že by jim těsto nevykynulo, nebo naopak překynulo. S těstem pracujeme hned.
Váhat můžeme pouze u toho, jestli použijeme čerstvé droždí, tam vytvoříme v důlku z mouky kvásek (z droždí a cukru, který zalijeme vlažným mlékem). Když použijeme sušené droždí, tvoříme těsto hned ze všech surovin a bez jakéhokoliv čekání.
Pokud chceme ještě vláčnější a voňavější šátečky, můžeme je hned po vytažení z trouby potřít rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem (na 100 g másla 50 ml rumu).
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Povidlové šátečky bez kynutí
Na 40 ks potřebujete: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 30 g cukru moučka, 1 vejce, 1 kostku kvasnic (42 g) nebo 2 sáčky sušeného droždí, 5 lžic mléka, špetku soli, 1 vejce na potření a povidla. Na drobenku: 20 g másla (plátek asi 1 cm), 3 lžíce cukru a 5 lžic polohrubé mouky.
Jak na to? Do mísy prosejte mouku, na okraj přidejte špetku soli. Uprostřed mísy vytvořte důlek. Do něj rozdrobte kvasnice, zasypte je cukrem a zalijte vlažným mlékem. Když kvasnice vzejdou, přidejte vejce a nakrájený tuk a zadělejte rukou těsto. Hladké těsto hned na pomoučněném vále vyválejte na sílu přibližně půl centimetru. Pokud použijete sušené kvasnice, jen je vmíchejte do mouky, nenechávejte vzejít. Hned přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Pokud se těsto na ruce lepí, vložte ho na chvíli (přibližně 10–15 minut) do lednice "zatuhnout". Pak se s ním lehce pracuje.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z vyváleného těsta nakrájejte nožem nebo rádýlkem čtverce o velikosti 5–7 cm. V misce připravte ze všech ingrediencí drobenku. Čtverce plňte povidlovou nádivkou, složte je do šátečku, potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem nebo na nevymazaný plech (těsto je hodně tučné).
Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny do zrůžovění. Šátečky jsou velmi křehké, ale nedrobí se. Pokud je hned nesníte, vydrží velmi dlouho a dobře se i mrazí.
Náš tip: Připravte si povidlové šátečky bez kynutí podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bleskové rohlíky
Přidáno před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 22 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Soufflé buchta
Přidáno 4. 5. 2024 06:45
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka