Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Zdroj: Toprecepty, mika59

Ne vždy máme chuť na maso. Přichystejte si výborné brambory s vejci v hořčičné omáčce. Jednoduché aromatické jídlo zvládne každý. Jeho příprava netrvá dlouho a hezky zasytí.

Bezmasá jídla

Vegetariánská strava může spočívat jen v tom, že nejíme maso, ale také mít řadu dalších výjimek v tom, které potraviny konzumujeme. Nemusíme ale být vegetariány, abychom si občas dopřáli výborné jídlo bez masa. I takovéto jídlo může být výživné a chutné a organismu prospěje.

Mezi skvělé ingredience patří brambory a vejce. A nemusí jít jen o brambory s míchaným vajíčkem. Tyto ingredience můžeme ještě propojit se sýrem. Z kombinace brambor a vajec může vzniknout zajímavý oběd nebo večeře. Stačí je například přelít pikantní hořčičnou omáčkou

Hořčičná omáčka

Hořčičnou omáčku můžeme připravit v různých variantách podle zvoleného druhu hořčice. S plnotučnou bude jemnější, s hrubozrnnou zase pikantnější, lze použít  také aromatickou dijonskou hořčici. Variantou je i domácí hořčice.

Hořčicová omáčka má cibulový základ a po zarestování mouky ho zaléváme vývarem. Ochutíme hořčicí a solí a vaříme 20 minut. Mouka tak bude dobře provařená a pokrm bude lépe chutnat. Vše ještě můžeme dochutit pepřem a cukrem. 

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Brambory s vejci v hořčičné omáčce

Na pět porcí potřebujete: 500 g brambor, 4 vajec (uvařených natvrdo), 1 cibuli, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky (vrchovaté), 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 lžičku pikantní hořčice, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř a cukr.

Jak na to? Omyté brambory dejte do hrnce s vařící osolenou (plnou lžící) vodou a uvařte je ve slupce doměkka. Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci ji nechte na másle zesklovatět. Přidejte mouku a po orestování za stálého míchání přilijte vývar. Přidejte hořčici a osolte. Omáčku vařte s občasným mícháním zhruba 20 minut.

Přidejte smetanu, a pokud je omáčka hustá, tak ji můžete zředit vývarem nebo troškou mléka. Dochuťte pepřem a cukrem. Měkké brambory oloupejte a vidličkou rozdělte na větší kousky. Vajíčka oloupejte a nakrájejte je na větší kousky. Na talíře rozdělte brambory a vejce. Vše zalijte horkou omáčkou a můžete podávat.

Náš tip: Z bezmasých jídel si můžete podle následujícího videoreceptu připravit i brambory s cibulí a žampiony:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více