Okurka osvěží lépe než sklenice vody
4. 3. 2019 Životní styl
Nestíháte dodržovat pitný režim? Dejte si okurkový salát. Divy na sebe nenechají dlouho čekat. Okurka je totiž perfektním hydratačním doplňkem jídelníčku. “Nakopne” váš organismus lépe než sklenice vody, a má také prokazatelné kosmetické účinky. Osvěží dech, rozzáří pleť a z nepoddajného vrabčího hnízda udělá lví hřívu. Začněme ale pěkně popořádku.
Autor článku: Ing. Václav Psota, Ph.D., rostlinolékař, Farma Bezdínek
Expertka (nejen) na povánoční kila
Okurka setá neboli Cucumis sativus skrývá ve své dužině hotové regenerační lázně. Díky 95% obsahu vody patří na první příčky hitparády o nejšťavnatější zeleninu. Nemůžeme se tedy divit, že byla zvolena jednou z nejlepších složek zeštihlovací diety. Rozená expertka na nadbytečná kila obsahuje ve 100 gramech pouze 15 kalorií, což je zhruba 1 % potřebné denní dávky energie pro dospělého člověka. Jedná se tak o ideálního zabijáka hladu bez nadměrného zvýšení denního kalorického příjmu.
Pokud není tělo dostatečně hydratované dostavuje se pocit únavy, bolest hlavy, slabost a mnoho dalších negativních jevů. Ne nadarmo se říká, že bychom měli denně správně vypít až 3 litry vody. Při vyšší fyzické námaze se navíc nutné množství výrazně zvyšuje. Okurka je díky svému vysokému obsahu vody přímo stvořená k osvěžení. Vzhledem k obsahu minerálních solí a vitamínů může hravě konkurovat i takovým hydratačním přeborníkům jako jsou klasické minerálky. A co teprve její léčivé účinky – ty by vydaly na knihu.
Okurka je vitamínová bomba
Je všeobecně známo, že pro dobrou kondici našich kostí potřebujeme dostatečné množství vápníků. V opačném případě nám hrozí riziko vzniku artrózy, zlomenin, řídnutí kostní tkáně a jiných negativních jevů. Důležitou roli v tom hraje také vitamín K, který zlepšuje absorpci vápníku v našem těle. Sníme-li jednu větší okurku, můžeme našemu tělu dodat až 50 % doporučené denní dávky vitamínu K, který má navíc vliv na srážlivost krve a metabolismus proteinů cévních stěn.
Zelená krasavice z čeledi tykvovité si vede obstojně i na kosmetickém poli, obsahuje totiž skupinu látek, které doslova hýčkají pleť. Už naše babičky si přikládaly slupky nebo kolečka na obličej a okurkové masky jsou také známou tradiční lázeňskou procedurou. Exokarp (slupka) okurky je navíc nezanedbatelným zdrojem síry a křemíku. Častá konzumace okurek tak výrazně urychlí růst a pevnost vlasů.
Okurka namísto žvýkačky
Čeká vás důležité pracovní jednání a chcete mít svěží dech? Ne, to není začátek reklamy na žvýkačky, ale vhodná příležitost dát si okurku. Nepříjemný pocit a zápach v ústech vzniká bakteriálním rozkladem zbytků jídla. Okurka je nejen šťavnatá a plná vlákniny, ale látky v ní obsažené také stimulují produkci slin. Dopřejte si kolečko okurky cca 20 minut po obědě a svěží dech vás nemine. A co víc, pravidelnou konzumací váš chrup ochráníte před vznikem kazů.
S čím dalším si okurka poradí? Dokáže například potlačit chronické záněty, snížit riziko vzniku rakoviny, pomoci při problémech se zácpou a poslouží také jako prevence migrény.
Většina potravin, které jíme, má spíše kyselé pH. Často tak může docházet k přílišnému okyselování našeho organismu. I v tomto případě přináší okurka řešení. Její pH je totiž zásadité. Proto je vhodnou potravinou pro diabetiky (stimuluje tvorbu insulinu). Takže pokud ještě nemají okurky místo ve vašem jídelníčku, je na čase s tím něco udělat.
Se slupkou nebo bez, to je oč tu běží
Konzumenti okurek se dělí na dvě skupiny. Jedna loupe a druhá je jí i se slupkou. Co je lepší? Světlo do této otázky můžeme vnést, pokud si porovnáme nutriční složení syrové neloupané okurky se stejnou okurkou zbavenou slupky. Velmi dobře nám k tomu poslouží údaje nutriční databáze potravin, kterou sestavuje Ministerstvo zemědělství USA na základě obsáhlého vzorku statistických dat. Je z ní na první pohled patrné, že se odstraněním slupky vzdáváme nemalého množství minerálů – zejména železa a zinku, v případě vitamínů se pak připravujeme hlavně o vitamín B6, niacin a vitamín K. A klesá i energetická hodnota.
A co z toho tedy plyne?
Dopřejme si svěží okurku i se slupkou.
Samozřejmě takovou, u které máme jistotu, že byla vypěstována s ohledem na kvalitu a neobsahuje rezidua pesticidů.
Foto: Archiv Farma Bezdínek
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak daleko od sebe vysévat semínka okurek. Rostlina potřebuje dostatek prostoru
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Představujeme okurkový relish. Poradíme, jak zavařit okurky podle oblíbených světových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
5. 3. 2019 15:11