Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji
14. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Chrání srdce, „čistí“ zuby, snižuje cholesterol… Pivo by směle mohlo být součástí naší domácí lékárničky. Český národní nápoj má totiž zajímavé zdravotní benefity. Ovšem zacházet s ním musíme právě tak opatrně jako s léky. Co všechno zlatavý mok „umí“?
1. Brání vzniku kazů
Kazivost zubů způsobuje dlouhodobá přítomnost zubního plaku v ústech. Pod plakem se totiž parádně daří bakteriím, které pak napadají dáseň i zuby. No, a právě s těmito bakteriemi umí bojovat pivo. Podle studie, zveřejněné v roce 2012 v časopise Journal of Biomedicine and Biotechnology, pivo přímo blokuje aktivitu bakterií a zabraňuje tak jejich působení na zuby a dásně.
2. Prospívá srdci
Pivo totiž obsahuje velmi cenné látky, polyfenoly, které chrání buňky před oxidačním stresem. Zdá se, že je dokonce lepší pít mírně než vůbec. Vědci z Harvardu zjistili, že muži, kteří přežili infarkt, měli pak o 50 % nižší pravděpodobnost, že je v následujících letech srdeční příhoda postihne znovu, pokud pravidelně pili dvě skelničky piva denně. Jiná, skandinávská studie zase prokázala, že ženy, které pijí 1-2 x týdně pivo, mají o 30 % nižší riziko vzniku srdečního záchvatu, než kdyby se zlatému moku zcela vyhýbaly či daly přednost jinému alkoholu.
Mohlo by vás zajímat
3. Reguluje hladinu cholesterolu
Ano, je to tak. Pivo je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny a díky tomu pomáhá zvyšovat hodnoty „hodného“ HDL cholesterolu a snižovat hladiny toho „zlého“, LDL cholesterolu. V tomto ohledu jsou prospěšnější piva tmavší, které obsahují více vlákniny. Příznivý je ovšem i vliv samotného alkoholu, který může zvyšovat hladinu HDL cholesterolu až o 10 procent. Ovšem jen v malém množství, to znamená skleničku piva denně.
4. Zlepšuje zažívání
Podle studie z roku 2012 zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry pivo zvyšuje uvolnění žaludeční kyseliny, která je klíčem jak k trávení potravy v žaludku, tak ke kontrole růstu nebezpečných střevních bakterií, například salmonely. Hořké chmelové látky navíc mají pozitivní vliv na sekreci žluči, která přímo podporuje trávení, což může pomoci při kozumaci mastnějších pokrmů.
Mohlo by vás zajímat
5. Řeší nespavost
Pokud vás večer trápí starosti všedního dne a nemůžete usnout, sklenička piva vás zklidní a navodí relaxační náladu. Je to rozhodně lepší, než do sebe cpát silně návykové prášky na spaní.
6. Posiluje kosti
Pivo je významným zdrojem křemíku, který patří mezi esenciální stopové prvky a má pozitivní vliv na mineralizaci a tvorbu kostí a chrupavek. Zvýšením obsahu křemíku ve stravě, například pitím minerálek nebo právě piva, se také zvyšuje obsah vápníku v kostech a mírní se tak riziko vzniku osteoporózy. Denní potřeba křemíku se pohybuje mezi 10 a 25 mg, přičemž v tůzných druzích piv se koncentrace tohoto prvku pohybuje od 20 do 50 mg/l.
Mohlo by vás zajímat
7. Působí jako iontový nápoj
Jste-li po sportu „vyšťavení“, probere vás a organizmus napumpuje potřebnými látkami sklenice piva. Tekuté zlato obsahuje totiž cenné minerály, jako jsou vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík, dále vitaminy skupiny B a stopové prvky. Navíc vám dodá vypocené tekutiny. Co může být lepšího?
8. Chrání proti rakovině
Obsahuje totiž účinnou látku xanthohumol, která je podle studií prokazatelně působí jak preventivně, tak léčebně v případě již vzniklého rakovinného bujení. Pochopitelně se ale nelze pivem prolévat. V malém množství prospívá, ve velkém škodí. Malé množství by nemělo překročit denně jednu sklenici piva pro ženu a dvě sklenice pro muže.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Michelinská hvězda: Víte, co přesně znamená a které české restaurace ji mají?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12