Nebojte se zveřiny! Zkuste jelení steak nebo kančí se šípkovou a nebudete litovat
31. 10. 2020 Vaření
Odjakživa bylo maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě ceněnou surovinou v gastronomii a po staletí také hlavním zdrojem obživy. Jak se civilizace vyvíjela, stávala se zvěřina stále vzácnějším potravinovým zdrojem.
Zvěřina je lahoda
V současné době běžný občan ČR zvěřinu příliš nekonzumuje, dává přednost jiným druhům masa. Jedním z důvodů může být také její obtížnější dostupnost. Je to ale právě zvěřina, která patří k masům nejlahodnějším a také nejsnáze stravitelným. Její hlavní předností je především vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah tuku, který přitom sice znamená snížený obsah cholesterolu, přesto stačí k zachování role tuku jako nositele chuti. Dále je zvěřina ceněna pro vysoký obsah fosforu, železa a zejména vitaminů A a B. Nezanedbatelný je také obsah nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Díky těmto nutričním hodnotám předčí maso hospodářsky chovaných zvířat. Podle odborníků na výživu je zvěřina vhodná také pro dietní kuchyni.
V kulinářství je zvěřina ceněna díky druhově velice rozmanité nabídce. Můžete si vybrat maso jak srstnaté tak i pernaté zvěře. Mezi nejvyhledávanější druhy patří jelení zvěřina. Maso z jelení zvěře má hrubší pevnou strukturu, vyznačuje se tmavě červenou barvou a intenzivní chutí. Jelení zvěřina má charakter vláknitého libového masa. Stejně jako ostatní druhy zvěřiny splňuje současné představy o zdravém stravovacím stylu.
Se šípkovou, nebo se zelím?
Populární je i u nás samozřejmě kančí. Maso z divočáka se dá zpracovat mnoha způsoby, díky filmu Slavnosti sněženek jsou známé především dva: kančí se šípkovou omáčkou a kančí výpečky se zelím. Připravit se z něj ale dá i vynikající guláš, který je snad ještě lepší, než hovězí klasika a kančí kýta je samozřejmě skvělá i opékaná na rožni. Divočák je možná postrach, když rozzuřeně dupe po lese, na talíři se ho ale bát vůbec nemusíte.
Bažant a lá bažant
Pokud vás víc láká okřídlené masíčko, vyzkoušejte bažanta! Připravovat kuře a lá bažant je celkem běžné, ale jak na skutečné divoké ptactvo? Můžete upéct třeba na česneku, jablkách a čerstvých bylinkách, podlévat jej vínem a na talíři k němu pak přidat smetanovou houbovou omáčku. Inspirujte se v následujících receptech:
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vyhráli jste na mysliveckém plese první cenu v tombole a nevíte, jak na zvěřinu? Poradíme, jak ji zpracovat i oblíbené recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12