Pečeme sváteční linecké: 3 rady, jak tradiční cukroví dovést k dokonalosti
29. 11. 2020 Tipy a triky
Linecké cukroví je nejznámější a asi nejtradičnější ze všech druhů cukroví u nás. O Vánocích zkrátka nemůže chybět v žádné domácnosti. Možná právě proto některým z nás trochu zevšednělo. My si pro vás připravili informace, díky kterým na něj možná začnete pohlížet jako na malý vánoční zázrak.
Linecké je základ!
Linecké bylo původně mini verzíoblíbeného lineckého koláče. Jeho recept je nejstarší rukou psaný dochovaný recept na světě. Taky byste měli vědět, že původně se do něj neodmyslitelně přidávaly ořechy (lískové oříšky či mandle), pak v první světové válce je nahradily ovesné vločky. S postupem času se přidaly ingredience jako kardamom nebo vanilka. V dnešním receptu ale rozdrcené oříšky nenajdeme, zůstala maximálně skořice a muškátový oříšek. Různé druhy marmelád tehdy stejně jako dnes chuť sladkou chuť cukroví skvěle doplňovaly.
Mohlo by vás zajímat
Kouzelná je na receptu na linecké koláčky jeho jednoduchost - stačí si zapamatovat, že ingredience je třeba smíchat v poměru 3, 2 a 1. To znamená 300 gramů mouky, 200 gramů másla, 100 gramů cukru moučky a žloutek. Spojit je musíte citlivě a ne klasickým hnětením. Nejdřív tedy rozmělněte vychlazené (ne studené, ale ani příliš teplé) máslo a jemně ho spojte s moukou s cukrem do podoby, ve které běžně znáte drobenku. Pak těsto můžete zpracovat do konzistentní hmoty. Pozor! Máslo se nesmí příliš zahřát, jinak se bude drolit, proto těsto zpracovávejte jen prsty nebo si pomozte nějakým kuchyňským nástrojem.
Mohlo by vás zajímat
3 rady, které vám pomohou k dokonalosti
1. Na mouce nešetřete
Zdá se vám, že i z nejlevnější mouky se dá vykouzlit perfektní těsto? To bohužel není pravda. Rozhodně nedoporučujeme sáhnout po nejlevnější značce mouky. Celá vaše snaha tak může přijít vniveč… Raději zvolte nějakou babičkou prověřenou nebo dražší značku.
2. Obnovte tradici
I když je linecké jednoduché a v kuchyni jste s ním hned hotoví, přidání lískových nebo vlašských ořechů dodá vašemu cukroví na oblíbenosti. Každý se bude ptát, co jste udělali jinak. Udělejte to tak, že mouku (ne víc z jak jedné třetiny) a kousek másla nahradíte rozmixovanými ořechy.
3. Dokonalá přilnavost
Pokud marmeládou namažete tu stranu, která byla v kontaktu s plechem, můžete se spolehnout na dokonalé splynutí. Nejsou tu totiž žádné nerovnosti. A na detailech přece záleží - obzvlášť u cukroví.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Garden party
Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme vánoční perníčky: Osvědčené rady a tipy, jak je mít nejlepší a nejhezčí
Na jakou teplotu péct linecké cukroví? Upečte pár kousků na zkoušku
Jak na tradiční adventní půst v moderní době? Stačí omezit maso a alkohol!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky, jak péct a zdobit linecké cukroví. Poradíme, jak při pečení uspět hned napoprvé
Linecké těsto na cukroví pro začátečníky: Víte, co znamená pravidlo 3-2-1?
Jak na nelepivé linecké těsto? Rozválejte ho mezi mikrotenovými sáčky a pracujte s ním co nejrychleji