Den arašídového másla
Národní den
Den arašídového másla připadá každý rok na 24. ledna. V anglicky mluvících zemích je arašídové máslo nepostradatelnou součástí každé svačiny. Tu nejčastěji tvoří dva tenké plátky toastového chleba, promazané bohatou vrstvou arašídového másla a pikantního ovocného džemu nebo marmelády.
Arašídové máslo je relativně zdravá pochutina, vyrobená mixováním arašídů. Ty obsahují velké množství tuku, který při mixování uvolní, takže má výsledná hmota opravdu máslovou konzistenci. V obchodech najdeme arašídové máslo ve více variantách - s křupavými kousky arašídů (crunchy), nebo jemné, krémové konzistence (smooth). Dále pak slané či sladké, to je nejčastěji doslazené javorovým sirupem, či medem. V kupovaném arašídovém másle jsou však přidané ještě konzervanty a dochucovadla, takže nejzdravější variantou je pomazánka připravená doma.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit domácí arašídové máslo?
Na výrobě této pochoutky není nic složitého, pomocí jednoduchého návodu to zvládne každý!
1. Arašídy dozlatova opražíme v troubě (cca 10 minut na 180 °C).
2. Vychladlé arašídy rozmixujeme v mixéru nebo v blenderu, který je součástí mixéru.
3. Přidáme sůl (nebo med či javorový sirup) podle chuti a mixujeme, dokud nemá hmota požadovanou konzistenci.
Hotové arašídové máslo pak používáme klasicky k mazání chleba, či jako přísadu do moučníků nebo dezertů. Znáte například neodolatelně křehké sušenky z burákového másla, které se přímo rozplývají na jazyku? Nebo máte chuť spíše na měkoučké banánové muffiny s arašídovým máslem, či elegantní kakaové řezy s arašídovým krémem, které budou ozdobou na každém slavnostně prostřeném stole?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den arašídového másla?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků