Den červeného vína
Národní den
Víno je jeden z nejstarších alkoholických nápojů, které lidstvo zná. Bývá mu přezdíváno nektar bohů. Den červeného vína slavíme 25. srpna jako poctu tomuto nápoji výtečné chuti. A proč si zaslouží svůj vlastní den?
Víno je považováno za symbol radosti a tvořivosti. Pokud se to s ním ovšem nepřežene. Víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Víno je alkoholický nápoj z moštu z vína nebo z klasických hroznů. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká alkohol, který ve víně tvoří cca 9-15 %. Existuje mnoho různých druhů červeného vína, které se liší jak v chuti, tak ve výrobě.
Jak vařit s červeným vínem
Den červeného vína je ideální příležitostí í pro ochutnávání různých druhů vín a objevení nových oblíbených chutí. Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá surovina pro vaření. Sladká vína se obvykle přidávají do dezertů. Víno používala při pečení Božích milostí již kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Červená vína se hodí ke všem tmavým masům, tedy především k hovězímu a ke zvěřině. Ale nemusí to platit vždy. U omáček se lze pustit do protikladů - tj. použít červené víno do světlých omáček a bílé do tmavých omáček. Během vaření přidávejte víno do omáčky po lžících, dokud nedosáhnete požadované chuti. Je výborné také k podlévání pokrmů v troubě. V kombinaci s olejem poslouží i jako marináda – maso bude křehčí. Existuje několik pravidel, které byste měli dodržovat. Nemíchejte v jednom jídle různé druhy vína. A zcela zásadní pravidlo: Nikdy nedávejte do jídla víno, která vám nechutná a sami byste je nepili.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den červeného vína?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 1 hodinou
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 2 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 23 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře