Den milovníků krůtího masa
Národní den
Patříte mezi příznivce krůtího masa? Pak můžete slavit 19. června, na kdy připadá Den milovníků krůtího masa. Není tajemstvím, že patří mezi nejoblíbenější druhy drůbežího masa. Je totiž dietní, snadno stravitelné a obsahuje vysoké množství bílkovin, zinku, železa a vitaminu B12.
Krůtí maso má širokou škálu uplatnění v kuchyni a díky rozmanitosti dosáhneme velkého množství chuťových variací. Téměř třetinu hmotnosti této drůbeže tvoří prsa, z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Prsa lze využít třeba na závitky nebo rolády, hodí se také na minutkovou úpravu ve formě steaků. Křídla mají využití při přípravě drůbežího vývaru, je možné je také grilovat. Další částí jsou stehna, ta se porcují na spodní a horní část, přičemž ta spodní se peče vcelku a můžeme ji také dusit se zeleninou, ale i na sladko s ovocem. Z vykostěné horní části stehna se připravují rolády a závitky, guláš i burgery. Krůtu lze zužitkovat prakticky celou. A věděli jste, že pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality?
Jak připravit krůtu vcelku
Oblibě se též těší krůta pečená vcelku, tato příprava je tradiční ve Spojených státech amerických, kde je obrovská sháňka po krůtách v období díkuvzdání, ale i Vánoc. Kdo chce péct krůtu vcelku, měl by raději vybírat menší a mladší kusy, neboť mají křehčí a šťavnatější maso. Především pak ale příprava zabere méně času a krůta se vejde do trouby. Krůtu lze péct s nádivkou, ale i bez ní.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den milovníků krůtího masa?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů