Den vodky
Národní den
Na 4. října připadá jako každý rok den vodky. Tento čirý alkoholický nápoj je považován za nejznámější a nejoblíbenější destilát po celém světě. Jeho chuť není ničím výrazná, a díky tomu se výborně hodí k přípravě míchaných koktejlů či domácích ovocných likérů.
Historie vodky sahá až do 13. století, tehdy se ale používala spíše jako léčebný prostředek či desinfekce. Teprve v 15. století začala být využívána jako samostatný nápoj, také díky častým pokusům o zkombinování vodky s různými dochucovadly, jako například medem či bylinkami.
Není prokazatelně doloženo, odkud vodka pochází, momentálně je ale považována za ruský národní nápoj. Podle ruských tradic by měl člověk panáka vodky vypít do dna, přivonět si k tmavému chlebu a až pak se do něj zakousnout.
Základ mnoha míchaných koktejlů
Vodka se vyrábí destilací fermentovaných obilných zrn nebo brambor, a také některých druhů ovoce. Klasická vodka má okolo 40 % alkoholu, ovocné vodky, které se v poslední době těší narůstající oblibě mají alkoholu méně, většinou jen okolo 20 %.
Pro svou jemnou chuť tvoří vodka základ mnoha míchaných koktejlů. Mezi ty nejznámější patří Cosmopolitan, Bloody Mary, či oblíbené Martini, které tak rád popíjel James Bond.
Součást domácích ovocných likérů
Vodka je také nedílnou součástí domácích ovocných likérů jako je griotka či jahodový likér, pomůže při výrobě bylinných tinktur – z nastrouhaného kořene kostivalu nebo lichořeřišnicová tinktura z čerstvých květů, louhovaných ve vodce.
V neposlední řadě je tento alkoholický nápoj skvělým pomocníkem při úklidu domácnosti, funguje jako odmašťovadlo, dokonale s ní vyleštíte zrcadla či okna bez jediné šmouhy, zlikviduje plíseň v koupelně a také s její pomocí jednoduše odstraníte cenovky nebo štítky ze sklenic, které nejdou dolů teplou vodou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vodky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 6 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 7 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 7 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
Franz Kafka byl vegetarián, miloval čočku nakyselo a zelenou špaldu. Každé sousto dvaatřicetkrát žvýkal a zemřel hlady
Nejjednodušší chleba na světě podle Josefa Maršálka: Díky podmáslí je krásně vláčný a díky sodě nadýchaný i bez kynutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů