Sarma
Suroviny
Porce: 2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 2 725 kJ / 651 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,71 g |
Tuky | 34,81 g |
Vláknina | 7,11 g |
Cholesterol | 412 mg |
Sodík | 667 mg |
Sůl | 1,54 g |
Sacharidy | 19,83 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V době, když jsem ještě neměla internet, jsme byli v Chorvatsku a majitel našeho ubytování nám tohle uvařil. Nenapadlo mne v té době si vzít recept, přesto, že to bylo opravdu skvělé. Teď po létech jsem se s receptem setkala na FB a musela ho vyzkoušet :-)
Toto je oblíbené národní srbské jídlo, vaří se také všude v bývalé Jugoslávii a má jednotný název SARMA. Je více variant a nejčastější (a pro mě i nejchutnější) je ta z kysaných hlávek zelí, které se v Srbsku připravuje v mnoha rodinách jako zavařenina na zimu (nakládají se celé hlávky zelí). Jsou i letní varianty jako sarma z mladých listů vinných hroznů, "zelja", česky lebeda zelena, mangoldu, kapusty a jakékoliv listové zeleniny do které se dá balit masová nebo jiná náplň podle chuti a fantazie (bezmasá varianta s rýží a strouhanou mrkví atd.).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 10. 2020 19:58
Plněné zelí dělám každý rok v zimě a teď jsem přišel na recept sarma, který od té doby dělám místo toho. Recept je skvělý, opravdu lahoda pěkně ke kamnům s pivkem a jste vystaraní. Dávám velký like!
Gustavo Woltmann
Gustavo Woltmann
22. 11. 2017 23:17
Jana Dorazinová-Remková: presne - len voda a soľ. Vykvasí to. Ak chceš mať na sarmu kysané listy.
22. 11. 2017 22:57
magdalenka: Takže tak nějak, jako kvašáky??
22. 11. 2017 22:42
Jana Dorazinová-Remková: ešte som si spomenula, že pred pár rokmi som skúšala kvasiť samotné listy. Z menšej hlávky (z veľkej sa dosť ťažko oberajú) som obrala listy, dala do misy, zaliala slanou vodou, zaťažila - aby boli stále pod vodou, prikryla a na linke v kuchyni mi vykvasili za pár dní. Voda neprevarená, silno slaná, ako na kvasené uhorky, ja aj tie robím od oka.
Rada experimentuješ, tak skús.
Rada experimentuješ, tak skús.
15. 11. 2017 19:49
wow,zajímavé
15. 11. 2017 10:37
magdalenka: No paráda, děkuji
15. 11. 2017 08:41
Jana Dorazinová-Remková: kedysi, keď sme doma tlačili kapustu (zelí) do suda , sme na tento účel dávali aj celé vrstvy listov. Teraz kupujem narezanú kapustu (listy nemám teda) a tú tlačíme do suda. Ale kapustné listy plním, pretože máme veľmi radi - na tento účel kupujem menšie hlávky, popisujem to pri tomto recepte https://www.toprecepty.cz/recept/17344-zelne-zavit... alebo https://www.toprecepty.cz/recept/46500-zelne-zavit...
Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.
Počas varu listy od kyslej kapusty preberú chuť.
15. 11. 2017 01:28
Eja57: Dobrý nápad, díky
14. 11. 2017 20:29
Jana Dorazinová-Remková: Pokud dáš mezi naplněné listy kysané zelí, nepropláchnuté, tak při pečení to tu chuť kysaného zelí natáhne - vyzkoušeno, dělala jsem opakovaně a je to moc dobré.
14. 11. 2017 20:05
14. 11. 2017 17:57
14. 11. 2017 17:44
Ivana Ch: No, já ty zelné listy nikde neviděla, jinak bych si taky koupila a zkusila to z nich
14. 11. 2017 14:09
Plněné zelí dělám, plním kysané listy, v krouhárně zelí v Tuchlovicích prodávali celé malé hlávky vykysané, letos jsem se zapoměla podívat.Tenhle týden pojedeme pro zelíčkový salát tak se podívám.Jestli bude, hned ho koupím.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Právě bylo uvařeno:
Vepřové nebo hovězí maso v kapustě
SKMZinka uvařila před 18 minutami
Buchta - prošívaná deka
olca1983 uvařila před 42 minutami
Levandulový med (sirup)
Marcela0123 uvařila před 1 hodinou
Míša dezert ve skleničce
selloiva@gmail.com uvařila před 1 hodinou
Šunkofleky
Petra.zalis uvařila před 1 hodinou
Koláč s hroznovým vínem
Sasenka uvařila před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Ljenka uvařila před 2 hodinami
Moje bulharka
3petr84 uvařila před 2 hodinami
Šneky z listového těsta
AndreaMarie12. uvařila před 3 hodinami
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Další recepty
Tématické fráze: sarma sarma recept srbská sarma sarma recepty recept sarma holandský řízek chorvatská sarma sarma chorvatska sarrma sarma se zelím sarma srbská sarma jidlo srbsko jak se vaří sárma srbska sarma recept chorvatskezeli recept na chorvatské zelí závitky z kyslej kapusty z chorvatska sarma s kysaného zelí co je sarma jidlo sarma
Suroviny: zelí hlávkové, maso mleté mix, slanina anglická, vejce, tymián, česnek, cibule, parmazán, rajče, sůl, pepř
Sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9zx8
13 názorů