Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 3 102 kJ / 741 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,00 g |
Tuky | 31,90 g |
Vláknina | 51,00 g |
Cholesterol | 15 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,13 g |
Sacharidy | 50,04 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Lze nabírat kousky žitné placky, chlebem nebo i lžičkou.
Jedná se o jednoduché, ale dosti pracné jídlo (2,5 hod). Obvykle stačí 1 ročně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 3. 2020 12:43
CstavaDobreta:
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu
Jsem životní optimista, nyní spíše už životem poučený...
...leč lepší je žít v blažené nevědomosti, než krutou zjistit pravdu
24. 3. 2020 10:31
casino:
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.
Děkuji za upřesňující informaci. Když uvážím u kupovaného tahini dobu uskladnění v obchodě, potom z daných 12-ti měsíců do dalšího roku moc nezůstane.
Děkuji za doporučení receptu na jídlo z lilku.
V poslední době jsem nastudoval dlouhodobé účinky potravin a způsobů přípravy na celkové zdraví člověka.
Lilkovité potraviny jsou dlouhodobě nedoporučované (rajčata, paprika, brambory, lilek) a to z důvodu vlivu na osteoartrózu kloubů. U brambor navíc škrob podporuje kazivost zubů a způsobuje potíže při trávení (menší potíže, než bezlepková směs J...rka na pečení).
Důkazy na vliv lilkovitých plodů mi zatím není znám.
Měl jsem možnost vidět srovnání stavu chrupu zejména chudších obyvatel z 18. století - obilná strava a výrazné zhoršení chrupu v 19. století - bramborová strava. Při minimálním užívání tehdejších zubních kartáčků byl stav zubů zdevastovaný.
Po výrazném upozornění od jednoho autora knih, který shromáždil lékařské zprávy o účincích současné skladby stravy na tzv. civilizační, nepřenosné nebo neinfekční choroby, provedl jsem razantní změny v jídelníčku a stylem stravování jsem nejblíže nutritariánům. Podle pocitů, projevů trávení a podle krevního rozboru mám stav vnitřních orgánů ve velmi dobré formě, bez nálezů čehokoliv. To je mi už milejší držet se jednoduché rady mého bratra, kterou on sám nedodržuje, a to: "Co není dobré, to je zdravé a opačně." Ve výsledku jím tzv. "indickou stravu chudých". Podle popisu jednoduché kaše. Ovšem i moje obvodní lékařka mi doporučila takovou stravu. Pokud máte recepty, bez nadmíry koření, jako "Matar dal khichdi" měl bych zájem o další chuťové variace. Jsem se svojí střevní mikroflórou v symbióze. Bližší vysvětlil Mudr. Radkin Honzák na ytb.
23. 3. 2020 22:10
CstavaDobreta:
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...
Zbytek tahini? (trvanlivost 12 měsíců)
A pečený lilek by vám nevadil?
Pokud ne, pak bych zkusila Baba Ghanoush...
...já bych se za ním umlátil
https://www.toprecepty.cz/recept/53103-baba-ghanou...
23. 3. 2020 21:45
CstavaDobreta: vďaka za odpoveď.
23. 3. 2020 20:41
magdalenka:
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch.
Dobrý den,
ano, slovem hummus je označované jídlo z cizrny, tahini (sezamová pasta), olivového oleje, citronové šťávy. Ovšem v návodu je uvedeno jako cizrnová kaše a v závorce falešný hummus. Na pohled to vypadá podobně.
Jako je možná falešná svíčková z hlívy ústřičné, i tohle je falešné.
Hlavní důvod je prostě finanční. Když je to jídlo 1x ročně, je zbytečné kupovat celé balení tahini a spotřebovat jenom trošku. Když je luštěnina s českým názvem, už je tu dlouho. Jinak dávám přednost kombinaci zdejších surovin. V místě původu mají sezam a olivy. Tady je běžně něco jiného. To je celé. Klidně můžu upravit název.
V domácím vaření je tvorba názvů volnější. Třeba je možné představit si, zda jde sníst litinu. Nebo vošouch.
23. 3. 2020 16:03
Hummus mám spojený s tahini. Nedávaš?
23. 3. 2020 12:30
Jsem asi líná....vezmu cizrnu v piksle, sleji, tyčák, trochu jogurtu, limetkové šťávy, oliváče, dochutím....
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaná bábovka s vaječným konakem
eskymak uvařila před 6 hodinami
Buchta s jablky a čokoládovou polevou
Sluncejasne uvařila před 6 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 7 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 8 hodinami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 9 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 9 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 9 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 10 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 10 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co s vařeným masem z vývaru? Vykouzlete z něj další skvělé jídlo za pár korun
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Desatero nejčastějších otázek a odpovědí na téma grilování. Jak a na čem grilovat, různé způsoby grilování
Další recepty
Tématické fráze: cizrnová kaše
Suroviny: cizrna, jogurt bílý, sůl, chléb žitný, olej olivový, šťáva citronová
Cizrnová kaše s jogurtem (falešný hummus), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wWMX
7 názorů