Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Mezi tradiční novoroční pokrmy patří čočka, která by nám měla zajistit dostatečný přísun peněz v nadcházejícím roce. Pokud vás již omrzela čočka na kyselo, vyzkoušejte arabský pokrm Mžaddra, který vás překvapí svojí příjemnou chutí a vůní.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 7 856 kJ / 1 878 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,23 g |
Tuky | 31,01 g |
Vláknina | 61,82 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 51 mg |
Sůl | 0,02 g |
Sacharidy | 304,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme použít i hnědou čočku, ale zelená je v tomto případě lepší, protože se nerozvaří.
Zdroj: arabská kuchyně
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 2. 2024 13:53
6. 1. 2024 15:01
5. 1. 2024 20:57
4. 1. 2024 16:46
3. 1. 2024 18:04
Je tu ale jeste jeden aspekt, nerada bych nekomu tady lezla do zeli a upravovala mu recept. Ted jsem to 2x udelala, treba jsem i nekoho nastvala.
3. 1. 2024 17:57
Myslím, že by bylo super, kdybys mohla ty své znalosti sepsat a po dohodě s adminy článek dát např. do zdejšího Magazínu. Tady u receptu to, bohužel, zapadne.
Ještě jednou - díky za inspiraci, v poslední době mě arabská kuchyně zajímá čím dál víc
3. 1. 2024 17:27
1 dil muskatovy orisek, 1 díl hrebiček, jeden díl pepř černý, 1 díl pepř bílý, 1 díl skořice, 1 díl římský kmín, 1 díl kari koření. Ideálně koření čerstvě mleté.
Používám i do ruznych arabskych jidel.
3. 1. 2024 17:23
složení :
muškátového oříšku,
hřebíčku,
pepře,
bílého pepře,
skořice,
římského kmínu,
kari koření
sumah
kardamon
a můžeme podle chuti přidat červenou papriku.
_____________________________________________________________
Všechno společně semeleme a důkladně promícháme.
Směs arabského koření používaná hlavně v zemích okolo Perského zálivu. Obvykle koření krátce orestujeme na másle, aby rozvinulo vůni a chuť. Používáme na maso, nejlépe jehněčí a skopové, na tučnější ryby, do polévek, čočky, rýže a při dušení lilků, rajčat aj.
(Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce celých bobulek nového koření,
4 lžíce papriky,
2 lžíce semínek koriandru,
2 lžičky mleté skořice,
1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
Před použitím se tradičně směs osmaží na másle.
Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců.
P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech.
Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o)
TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.
Původní kuchyní tohoto receptu je Sýrie
_______________________________________________________________________________
Ingredience
1 polévková lžíce nastrouhaného muškátového oříšku,
1 polévková lžíce kardamomu,
3 polévkové lžíce kmínu římského (cuminu),
2 polévkové lžíce skořice,
2 polévkové lžíce koriandru,
2 polévkové lžíce hřebíčku,
4 lžíce černého pepře,
4 lžíce sladké papriky (nepouzivam a do smesi nepridam)
______________________________________________________________________________RECEPTY ___
Ve skleněné míse smíchat olivový olej, citron, cibuli, skořici, cardamom, tymián, sůl, pepř, římský kmín, baharat a papriku. Vložit tam kokrájené maso a v chladničce přikryté ho marinovat asi 6 hodin. Sem tam promíchat.
______________________________________________________________________________
2. 1. 2024 10:13
2. 1. 2024 09:29
1. 1. 2024 21:30
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 2 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Drobenkový koláč s jablky
PunkyLucik uvařila před 53 minutami
Buchta se zakysanou smetanou
monstep uvařila před 57 minutami
Moravský vrabec
radbastim uvařila před 1 hodinou
Koláč s rebarborou
Romanka67 uvařila před 2 hodinami
Výborné lasagne
Kejtie uvařila před 2 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Petri uvařila před 2 hodinami
Křehký rebarborový koláč s tvarohem
Handanda uvařila před 2 hodinami
Pikantní krevety v kokosovém krému
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Libečková polévka
Veronika.Hrozna uvařila před 3 hodinami
Avokádo s vejci a cottage
divozenka666 uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Jak uvařit čočku: Zdravá potravina s všestranným využitím by v jídelníčku neměla chybět
Další recepty
Suroviny: čočka zelená, rýže basmati, cibule, kurkuma, skořice mletá, koření nové koření mleté, římský kmín mletý, cukr, mouka hladká, olej slunečnicový, olej olivový, koriandr čerstvý, pepř mletý, sůl
Kořeněná čočka s rýží - arabská Mžaddra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDjJ
11 názorů