Meloun v oblíbených letních receptech
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický zahradník by jej za ovoce asi neoznačil, ačkoliv nás ostatní to pro jeho sladkou chuť svádí zařadit jej právě do této kategorie. Tato nejasnost má ale jednu výhodu; meloun díky své specifické chuti poslouží skvěle ve sladkých receptech, ale i v kombinaci se slanými surovinami. Často se jí například obalený parmskou šunkou – a to je opravdu nebeská souhra chutí!
Jak v obchodě poznáte, že máte opravdu zralý kus? Existuje na to několik fíglů. Zkuste na meloun poklepat. Pokud má plodina plný, jakoby kovový zvuk, pak se jedná o zralý meloun. Má-li meloun vyschlou stopku nebo někde na jeho slupce objevíte malý flíček, obojí značí, že již nějakou dobu leží a dozrává, takže i když to možná vypadá nevzhledně, po chuťové stránce je to ten pravý. Pokud kupujete cukrový meloun, dbejte i na vůni. Zralý kousek totiž voní krásně a lákavě.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 13 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna medvědího česneku začíná: Při sbírání v přírodě pozor, hrozí záměna s jedovatými druhy rostlin, říká expertka Jana Vlková
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
Suchý únor je tu. Co se vlastně děje v našem těle, když pozřeme alkohol?