Sekt - články, postupy a rady
Silvestr
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo sekundárním kvašením vína nebo moštu, skladuje se v lahvích, s korkovým nebo plastovým uzávěrem. Sekty se rozdělují podle obsahu cukru. Brut nature (přírodně tvrdý, pod 3 g cukru na litr), extra brut (zvláště tvrdý, 0 - 6 g/l), brut (tvrdý, do 15 g/l), extra dry (zvláště suchý, 12 - 20 g/l), sec (suchý, 17 - 35 g/l), demi-sec (polosuchý, 33 - 50 g/l), doux (sladký, nad 50 g/l). U nás je nejznámější a nejprodávanější značkou Bohemia Sekt.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového cukru na 1 l. Může být také doux, který obsahuje 50 g cukru, nebo i více, na 1 l. Vyšší obsah cukru a měkká chuť dobře vyniknou s dezerty.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové žaludky na smetaně s tymiánovými bramboráčky
Přidáno před 2 hodinami
Topinky s masovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Králičí játra na slanině, cibuli a rajčatech
Přidáno před 3 hodinami
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno 8. 6. 2024 16:39
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno 8. 6. 2024 10:22
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat rajčata? Kvalitní sazeničky jsou základ, a pokud si je chceme předpěstovat, právě teď je nejvyšší čas na jejich vysazení
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Bugatsa: Na řecký dezert je potřeba speciální tenké těsto a jemný krém s vůní skořice. Moučník si lehce připravíte i doma