Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na oblibě stromkové kultivary s bělavými, žlutými, zelenými i červenými plody, které můžeme sklízet postupně od června do srpna.
Kříženec mezi srstkou a černým rybízem je josta, ve které se spojily dobré vlastnosti obou plodin. Nemá typickou vůni černého rybízu, která může být někomu nepříjemná. Zpracování je totožné s rybízem a angreštem.
Jak zpracovat angrešt?
Plody angreštu mají tužší a hůře stravitelnou slupku. Obsahují mnoho minerálních látek, zvláště draslík, ale i fosfor, vápník, železo, sodík. Vitaminu C obsahuje víc než citrony, kromě něj také významné množství karotenu a vitaminy skupiny B. má močopudné a mírně projímavé účinky.
Angrešt skladujeme podobně jako rybíz v chladné místnosti 8-10 dní, v chladničce 6 týdnů i déle. Zmrazujeme ho v cukru nebo sirupu, jeho trvanlivost tím prodloužíme na 8-10 měsíců.
Nezralé plody jsou bohaté na pektin a ovocné kyseliny, čehož využíváme při výrobě kompotů, čatní, džemů a rosolů a pomáhají i u druhů, které mají pektinu málo. Plně vyzrálé plody používáme na moučníky, polévky, omáčky, mošty, víno a k přímé konzumaci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře