Dorty se sněhovou čepicí: Nepoznáte, co se skrývá uvnitř, dokud moučník nerozkrojíte
Sněhová čepice dodává moučníku nadýchanost, jemnost a svěžest. Nesluší jen dortům, ale také koláčům a zákuskům. Základem této sladké ozdoby je bílkový sníh, ušlehaný s cukrem v páře a poté opálený pistolí nebo pod grilem.
Dorty a zákusky se sněhovou čepicí nevypadají tak lákavě jako jiné dezerty, ale to jim nic neubírá na jejich výjimečnosti. Pod nadýchanou čepicí se může skrývat nízký korpus s krémem, nepečený dort nebo koláč s ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit sněhovou čepici na moučník
Oddělíme bílky od žloutků. Na 1 bílek počítáme 40 g krupicového cukru:
- Na hrnec s vodou položíme misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu uvedeme do varu, do mísy nalijeme bílky a pilně šleháme za postupného přidávání cukru, dokud sníh nevytváří měkké špičky.
- Misku stáhneme z lázně a metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem našleháme sníh do jemné nadýchané pěny, která tvoří pevné špičky. Směs necháme vychladnout a ozdobně ji navrstvíme na koláč nebo dort.
- Hotový dezert ožehneme opalovací pistolí. Pokud ji nemáme, vložíme moučník na chvíli do trouby pod gril - ale pozor! Pouze takový, který nemá pod sněhovou čepicí krém nebo smetanovou hmotu se želatinou!
Na jaký dezert se dává sněhová čepice
Obláčkově nadýchaný sníh se hodí na všechny dorty a koláče s pečenými korpusy, se sušenkovými základy nebo na křehká těsta. Hodí se na nádivky z tvarohu, ovoce, na smetanové krémy se želatinou i na koláče s drobenkou. Sníh můžeme nanášet lžicí nebo ho ozdobně nastříkat ze sáčku s tvarovanou zdobicí špičkou. Po opálení pistolí pak krásně vynikne rýhování sněhových růžiček.
Sladké drobečky
Dezert s nakyslým krémem nebo ovocem potřebuje trochu doladit a to bílkový sníh rozhodně umí. Na povrchu křupavá sladká peřinka a uvnitř pěna dá moučníkům úplně jiný rozměr. Když zbyde sníh (protože našleháním bílky hodně nabydou), můžeme vytvořit sladké pusinky, které usušíme v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 5 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 18 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Moučníky s rybízem a sněhovou čepicí: Tyto letní dezerty vás překvapí sladkokyselou chutí
Komentáře