Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Správná horká čokoláda má být hustá, tmavá a hedvábně lesklá. Tuto voňavou tekutinu podáváme s kopečkem šlehačky na povrchu.
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu, smutek a splín.
Jak správně uvařit dobrou čokoládu
Stačí postupovat podle jednoduchého návodu.
- Potřebujeme kvalitní suroviny: dobré mléko (můžeme jej vylepšit smetanou), škrob bramborový či kukuřičný (nebo pudinkový prášek) a čokoládu s alespoň 60 % kakaa. Čokoláda může být i bílá.
- Na 3–4 porce potřebujeme: 500 ml mléka, vrchovatou lžičku škrobové moučky a 200–250 g čokolády.
- Postup je jednoduchý. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo (pokud s tím máme dobré zkušenosti) v mikrovlnné troubě. Pozor na její připálení.
- V mléce rozmícháme škrob nebo pudink, vlijeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Povaříme 1 minutu. Podáváme horké v tlustostěnných sklenicích nebo šálcích, s kopečkem šlehačky a sušenkami nebo cukrářskými piškoty.
- Tip: Místo škrobu v mléce rozmixujeme banán/y - čokoládu zahustí, pak již nemusíme vařit, jen přidáme rozpuštěnou čokoládu a ohřejeme.
Čím čokoládu ochutíme
Horká čokoláda je lahůdkou sama o sobě, ale můžeme ji vylepšit vanilkou, skořicí, kardamomem, pro dospělé chilli nebo kapkou tvrdého alkoholu. Skvěle v čokoládě chutná mandlovice, griotka, ořechovka nebo koňak.
Máte rádi čokoládu? Zkuste také čokoládové muffiny, uděláte radost nejen dětem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře