Houby, které nazýváme kuřátka: Je to liška obecná nebo jedlý druh kuřátek žlutých, podobající se korálům
Mladým liškám obecným se na Moravě a na Českomoravské vrchovině říká kuřátka a na Slovensku kuriatka. V jiných krajích se názvem kuřátka žlutá označují houby, které se podobají žlutým až oranžovým mořským korálům a ve většině případů jsou označována za nejedlá.
Když se řekne "houba kuřátko", vidí každý houbař něco jiného. Název v někom vyvolává představu vlnitého klobouku žlutooranžové lišky obecné a v někom zase obrázek žlutozlatých korálů kuřátek žlutých, rostoucích na pařezech.
Mohlo by vás zajímat
Jak rozeznat lišky a kuřátka
Obě houby jsou jedlé - v případě kuřátek musíme vědět, jaký druh sbírat:
- Liška obecná je výborná houba, která má název kvůli své žlutooranžové barvě, připomínající kožich lišky. Roste od června do listopadu od nížin až po úpatí hor a to vždy v blízkosti břízy. Houba je v kulinařině velmi ceněná pro svou meruňkovou vůni a mírně pepřovou chuť.
- Kuřátko žluté je letní houba, podobající se jasně žlutému až oranžovému mořskému korálu. Mladá kuřátka tvoří tyčinky a trsy, vykukující z mechu na pařezech ve smrkových a bukových lesích. Kuřátka žlutá jsou jedlá, ale existují druhy, které vyvolávají žaludeční nevolnost - například kuřátka sličná.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře
21. 9. 2023 21:51