Jak udělat nejlepší išelské dortíčky? Skvělé cukroví s vůní skořice, ořechů a čokolády zvládnou podle názorného videa i začátečníci
Išelské cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví a z podnosů obvykle mizí mezi prvními. Pečou se z křehkého kakaového těsta, upečená kolečka se slepují krémem, často ořechovým, máčí v rozpuštěné čokoládě a zdobí půlkou ořechu nebo mandle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat išelské dortíčky
Oblíbené cukroví připravíme podle názorného videa:
- Na těsto potřebujeme 420 g hladké mouky, 40 g kakaa, 140 g cukru moučka, 280 g másla nebo Hery, 80 g mletých oříšků, 1 vejce, trochu citronové kůry a na špičku nože mleté skořice.
- Na krém potřebujeme 250 g másla, 3 vejce, 150 g cukru krupice.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout v chladu.
- Z těsta vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka a rovnáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Kolečka upečeme v troubě při teplotě 170 °C.
- Dále si připravíme krém: Nad párou vyšleháme vejce s cukrem, po vychladnutí je opatrně přidáme do vyšlehaného másla.
- Kolečka slepujeme tímto krémem a po vychlazení je namáčíme v čokoládě.
- Povrch ještě před ztuhnutím čokolády ozdobíme půlkou vlašského ořechu nebo mandle, či mletými ořechy.
Ořechový krém do išelských dortíčků
Krém do náplně lze připravit také z mletých ořechů.
- Připravíme si 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 120 g práškového cukru, 2–3 lžíce jemné meruňkové marmelády (bez kousků ovoce), rum nebo esenci.
- Máslo našleháme s cukrem a přimícháme ostatní suroviny.
- Krém naneseme na upečená kolečka až po jejich vychladnutí, přikryjeme je dalším kolečkem a namáčíme do rozpuštěné čokolády.
- Ihned zdobíme např. půlkou vlašského ořechu, mandlí nebo lentilkou - dříve než čokoláda zatuhne.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Komentáře