Italský sníh, merinque, má specifický způsob přípravy za použití cukrového rozvaru
Šlehané bílky jsou úžasnou surovinou, se kterou se dá dobře pracovat hlavně ve sladkém pečení. V mnoha případech nahradí sníh šlehačku, plní se jím kremrole, připravují se indiánky nebo lehké ovocné pěny.
Italský sníh, merinque, šlehačka - pod tímto názvem se skrývá nadýchaná bílá hmota ze šlehaných bílků, cukru a vody. Hlavní rozdíl mezi italským, francouzským a švýcarským sněhem je ve způsobu jeho zpracování a následném použití.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit italský merinque
Počítáme s dvojnásobným množstvím cukru proti bílkům:
- 150 g čistých bílků (u domácích vajíček použijeme týden staré bílky)
- 300 g krupicového cukru
- 60 ml vody na rozvar
Dvě třetiny cukru (200 g) svaříme s vodou na tzv. očko. Mezitím ušleháme bílky se zbylou třetinou cukru na pevnou pěnu. Jakmile je rozvar dostatečně hustý, nalijeme ho pomalým pramínkem do směsi a stále šleháme, dokud není sníh vlažný a pevný.
Italský sníh využijeme při přípravě indiánků, makronek, pusinek, krémů na dorty, i do pohárů, k plnění zákusků a v mnoha dalších receptech.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 2 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 15 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
6 stupňů vaření cukru: Doba vaření mění vlastnosti, vzhled, chuť i způsob použití
Komentáře