Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky jsou rostliny z čeledi tykvovitých, pocházející z teplých krajů Indie a Číny. To je důvod, proč s výsevem okurek příliš nespěcháme a sázíme semínka až ke konci dubna. Mají rády teplo a klíčí při teplotách okolo 15 °C.

I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji ve sklenících nebo fóliovnících. Tam jsou chráněné před deštěm, který by mohl podpořit tvorbu plísně na listech.

Jak pěstovat okurky ve fóliovníku

Rostliny potřebují dostatek slunečního svitu a tak je dáme na takové místo, kde jim nebude nic stínit.

  • Zároveň ale nemají rády průvan, proto není dobrou volbou stanoviště přímo u dveří. 
  • Rostliny potřebují okolo sebe dostatek prostoru, aby mezi nimi mohl proudit vzduch, jinak jsou náchylné k plísni na listech. Okurky umístěné příliš blízko u sebe by si navzájem konkurovaly a ochuzovaly by se o živiny i sluneční svit.
  • Okurky během růstu vyvazujeme nebo jim poskytneme oporu, po které se mohou pnout. V zahradnictví se dají zakoupit sítě pro okurky, určené pro jejich pnutí. Okurky nevyvazujeme ke konstrukci fóliovníku. 
  • Okurky pravidelně zaléváme podle potřeby a okolní půdu provzdušňujeme okopáváním. Tím rovněž zamezíme růstu plevelů.
  • Okurky v průběhu růstu zaštipujeme za 1. nebo 2. nodem a po sklizni plodu ustřihneme i list, který u něj rostl. Tím okurku provzdušňujeme a působíme preventivně proti plísni.

První okurky sklízíme přibližně po 12 týdnech od výsadby, z jedné rostliny můžeme sklidit 20–50 okurek. Je dobré mít včas připravené recepty na zpracování okurek. Jedním z nich je recept na oblíbené americké okurky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli