Donesli jste si domů pýchavky? Dají se zpracovat do chutných jídel. Poradíme, jak je připravit
Je-li vlhko a příjemné teplo, můžeme na loukách i v zahradách objevit pýchavky. Ne každý je sbírá, ale přitom jsou to houby jedlé, které se mohou použít do omáček, gulášů a polévek. Připravíme je také na mozeček a zvlášť chutné jsou pýchavky smažené jako řízky.
Pýchavek u nás roste více druhů. Jejich kulovité světlé plodnice jsou nepřehlédnutelné, zvlášť pokud se jedná o větší druhy. Všechny jsou jedlé a pokud se dobře upraví, tak i chutné. Jediný druh pýchavky není vhodný k jídlu a ten dobře poznáme. Jedná se o pýchavku horskou, jejíž plodnice jsou již od mládí nahnědlé, později tmavě hnědé, navíc jsou pokryté zahnutými ostny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se hodí pýchavky
Nejvíce se u nás vyskytuje pýchavka obecná a úplně největší z této rodiny je vatovec obrovský, který dorůstá úctyhodných rozměrů. Ale i kdybychom našli celou velkou rodinku těchto hub mimořádných rozměrů, nezavařujeme je v octovém nálevu. Nejsou vhodné ani k sušení nebo do smaženice. Přesto si naši pozornost zaslouží:
- jsou vhodné do polévek
- zpracujeme je do gulášů - ochutíme jako klasický guláš
- připravujeme z nich omáčky
- dají se uvařit" na mozeček" - podobně jako květák
- a především je smažíme jako řízky - před balením je můžeme okořenit, případně ochutit např. třeným česnekem
- můžeme je nakrájet nadrobno a použít do těsta na smažené placičky - ochutíme je česnekem a oblíbeným kořením (lze použít i pepř)
- jsou vhodné i připravené jako přírodní řízek - při podávání je doplníme zeleninou
Jak připravit pýchavky
Pýchavky mají slupku, kterou je potřeba nejprve oloupat. Pak již houby stačí nakrájet podle plánovaného využití - buď na plátky nebo kostky. Pracuje se s nimi velmi dobře. Vždy je dobře ochutíme, protože jejich chuť sama o sobě není výrazná. Hodí se k nim česnek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
7 oblíbených jídel pro úspěšné houbaře. Ať už doneseme hřiby, lišky nebo babky, máme řadu skvělých možností, jak je zpracovat
Zvýraznit a vylepšit chuť guláše můžeme několika způsoby. Jedním z nich je dobrá paprika rozpuštěná v horkém tuku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
9. 9. 2022 20:49