Jak připravit želatinu: Názorné video vám nabídne hned tři možnosti
Želatina se používá při přípravě pokrmů a moučníků v kuchyních i v potravinářském průmyslu. Je známá svou schopností vytvářet unikátní texturu sladkého i slaného jídla. Jaké máme možnosti, pokud chceme sáhnout po želatině a jak s ní pracovat?
Želatina je živočišný produkt získávaný z kolagenu a z nutričního hlediska je to zdroj důležitých bílkovin. Agar se naopak získává z mořských řas a je to produkt rostlinný. Díky své schopnosti vytvářet gelovou strukturu propůjčují tyto látky pokrmům tvar i žádoucí texturu.
- První způsob: Dortové želé – 250 ml vody nebo ovocné šťávy smícháme se směsí 40 g cukru a dortové želatiny. Vše přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Necháme vychladnout a použijeme na moučník.
- Druhý způsob: Plátková želatina – želatinu vložíme do studené vody a necháme nabobtnat. Tekutinu (např. smetanu) ohřejeme a přidáme želatinu, kterou jsme pečlivě vymačkali. Pouze mícháme, nikdy nevaříme! A můžeme použít na moučník.
- Třetí způsob: Agar – 250 ml tekutiny (např. ovocného pyré) smícháme s 6 g agaru. Vše přivedeme k varu a vaříme cca 1 minutu. Ihned naléváme na moučník, agar rychle tuhne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Želatina jako čirý zázrak naší kuchyně
Želatina je nezbytná přísada pro výrobu slaných pokrmů jako aspiků a tlačenek i mnoha sladkých pečených i nepečených dezertů včetně cukrátek pro ty nejmenší. Nezapomeňte, že se želatina nesmí vařit, jinak ztratí želírovací schopnost. Ideální teplota tekutiny při práci s želírovací směsí je kolem 75 °C. Používáte v kuchyni želatinu?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Mořské řasy jako potravina budoucnosti: Patří nejen do sushi, využít je můžeme i do mnoha dalších pokrmů
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře