Jak připravit bezovou šťávu zastudena? Je báječně osvěžující, trvanlivá a levná
Květy černého bezu jsou příjemně aromatické a zároveň léčivé. Výborně se doplňují s chutí a vůní citrónu. Nevařenou šťávu zvládnou snadno vyrobit i začínající hospodyňky, výhodou šťávy je nejen lahodná chuť, ale i dlouhá trvanlivost. S její přípravou vám poradíme.
Kvetoucí černý bez nepřehlédneme, velké keře rostou ve volné přírodě a najdeme je také na venkovských zahradách. Kromě bílých (lehce nažloutlých) květů používáme i drobné černé plody, kterým se říká bezinky. Dr. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin píše o černém bezu: "Květy bezu černého jsou jedním z nejúčinnějších prostředků vyvolávajících pocení a podněcujících očistu organismu."
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bezová šťáva zastudena
Na přípravu bezových šťáv jistě najdete řadu receptů, které se mírně liší. Některé se vaří, jiné se připravují zastudena. Máme pro vás mnohokrát vyzkoušený a osvědčený recept.
- Potřebujeme 1 citrón, 10 květů černého bezu, 1 litr převařené vody, 1 kg krystalového cukru a 1 dkg kyseliny citrónové. Množství surovin vynásobíme podle počtu nasbíraných květů.
- Květy sbíráme v čistém prostředí. Při sběru používáme nůžky. Dáváme pozor, aby na květech nebyly mšice nebo jiný hmyz.
- Květy doma rychle opláchneme studenou vodou (není nutné) a dáme je do velkého hrnce.
- Zalijeme je převařenou vychladlou vodou a přidáme nakrájené citróny. Promícháme.
- Směs necháme 24 hodin v chladu luhovat.
- Poté přecedíme, přidáme cukr a kyselinu citrónovou.
- Mícháme po chvílích, až do úplného rozpuštění cukru - není třeba míchat nepřetržitě. Pokud by cukr nebyl dostatečně rozmíchaný, usazoval by se později ve sklenicích ke dnu.
- Šťávu nalijeme pomocí trychtýře do vymytých a vypařených lahví. Dáváme pozor, abychom nepřelili.
- Na povrch šťávy dáme malou lžičku alkoholu - ten se postará, aby se šťáva nekazila.
- Láhve uzavřeme šroubovacími víčky a uložíme do chladné místnosti. Během manipulace sklenice nenakláníme.
Takto připravená šťáva vydrží až do další sezóny a pokud ji nespotřebujete, tak i déle.
Můžete se ještě podívat na úvodní video, ve kterém uvidíte přípravu šťávy zastudena podle dalšího receptu.
Jak připravujete bezovou šťávu u vás doma? Budeme rádi za vaše tipy a rady, které nám napíšete do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 23 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Bezinky získávají krásnou tmavou barvu, proto je čas na ně vyrazit s košíkem. Poradíme, jak plody sbírat a odstopkovat
Komentáře