Jak ukládat sýry? Tímto jednoduchým způsobem zabráníte jejich zbytečnému osychání
Sýry jsou běžnou součástí našeho jídelníčku, ať už všedního nebo svátečního. Nejlepší je koupit jich pouze takové množství, které brzy spotřebujeme. Někdy se ale potřebujeme zásobit na více dnů. Jak pečovat o sýry, abychom je zachovali v co nejvyšší kvalitě?
Aby tvrdé sýry neosychaly
Necháme je v originálním obalu, dokud je nepotřebujeme. Pokud vybalené tvrdé sýry necháme v ledničce nezabalené (jen na talířku), velmi brzy začnou osychat. Vhodnější je natáhnout přes talířek mikrotenový sáček a sýr co nejrychleji spotřebovat. K zabalení sýru lze použít i plátěný ubrousek, namočený do osolené vody. Pokud nám tvrdý sýr oschne a příliš ztvrdne, namočíme ho před použitím na několik hodin do mléka, nicméně strouhat můžeme i ztvrdlý sýr. Využijeme ho na posypání tepelně upravených jídel, lze ho použít k zapékání.
Mohlo by vás zajímat
Jak ukládat aromatické sýry
Aromatické sýry (i ty v originálním obalu např. olomoucké syrečky) ukládáme v plastové nebo skleněné krabičce. Nejvhodnější je uložení pod porcelánovým nebo skleněným víkem či zvonem, aby jejich „vůní“ nenačichly další potraviny v jejich okolí.
Sýry v hliníkové fólii
Tavené sýry, které jsou zabalené v ochranné hliníkové fólii, nerozbalujeme hned celé, ale obal vždy jen poodhrneme a odkrojíme pouze kousek, který potřebujeme, zbytek zase do obalu uzavřeme. Takto sýry neosychají a zachovají si výbornou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 15 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 21 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Přečtěte si Zobrazit více
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem
Unikátní český sýr Blaťácké zlato: Připravte si jej třeba jako smažák s hořčičným dipem!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře